Suđenje

Zeljković i ostali: Članovi Komisije za nabavke tokom pandemije se nisu sastajali

4. Septembra 2023.18:11
Nakon pola godine pauze, suđenje Branislavu Zeljkoviću, bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske optuženom s još četiri osobe za zloupotrebe tokom trajanja pandemije virusa korona, nastavljeno je saslušanjem svjedokinja Republičkog javnog tužilaštva koje su navele da se, suprotno napisanom, Komisija za nabavke nije sastajala.
Branislav Zeljković. Foto: BIRN BiH

Jela Aćimović, koja radi u Institutu za javno zdravstvo RS-a kao epidemiologinja i pomoćnica direktora za medicinske poslove, kazala je da se kao članica Komisije najviše bavila pitanjima ocjene tehničkih karakteristika nabavljane opreme.

“Komisija za javne nabavke u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske nije imala formalne sastanke tokom trajanja korona virusa, iako je na dokumentaciji za nabavku piše da smo se sastajali“, izjavila je pred Vijećem Okružnog suda u Banjaluci, kao i da sastanci nisu održavani zbog preporuke o izbjegavanju kontakata.

Ona je kazala da je dokumentacija o nabavci, koju je potpisivala kao članica, dolazila pripremljena i potpisana od strane predsjednika Komisije Dragana Obradovića.

“Meni je donesena informativna ponuda za nabavku respiratornih maski KN95 i trebali smo da pogledamo tu ponudu, da vidimo da li ona predviđa tu vrstu maski koja nam je potrebna. Vidjela sam po sertifikatu, koji je došao uz tu ponudu, da je riječ o maskama koje tražimo i ja sam stavila paraf na taj dokument koji je interne prirode“, rekla je Aćimović.

Ona je pojasnila da se kao članuca Komisije nije bavila pitanjem kvalifikovanosti dobavljača, odnosno da li firma “Procontrol”, od koje su nabavljali maske, ima dozvole.

Prema njenim riječima, u Institutu nije postojao poseban dokument koji predviđa postupke nabavke za vrijeme vanrednih uslova.

Ona je i negirala da joj je je Zeljković ikada sugerisao od kog dobavljača treba nabavljati opremu ili na koji način će se sprovesti sporne nabavke, te da u tom trenutku nije imala ikakve sumnje u bilo kakve nezakonite radnje ni u pogledu postupka, kao ni cijene maske.

“Cijena od 6,90 KM mi u tom trenutku nije izgledala sumnjivo ni previsoko, s obzirom na situaciju u cijelom svijetu i znajući potrebe, jer su u tom trenutku obične hirurške maske u apotekama koštale oko 2,00 KM. Tada, a i sa ove perspektive, cijena koja nam je ponuđena nije odskakala od ostalih ponuda koje su dolazile u Institut jer je te maske bilo jako teško naći“, navela je svjedokinja, tvrdeći da je jedna njena prijateljica dvije maske kupljenje preko interneta platila 20,00 KM po komadu.

Uz Branislava Zeljkovića, bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, koji je optužen za zloupotrebe tokom trajanja pandemije virusa korona, optužnica tereti još četiri osobe. Tužilaštvo tereti Slavka Bojića, direktora firme “Promeding”, koja je, prema optužnici, sa firmom “Procontrol” iz Banjaluke vršila nabavku maski za potrebe Instituta za javno zdravstvo RS-a. Optužen je i direktor firme “Promeding” iz Laktaša Dragan Dubravac, direktor turističke agencije “Travel for fun” Saša Marković, te bivši direktor “Sineks laboratorije”, Sani Crljić.

Na današnjem ročištu svjedočila je i Jelena Đaković Dević, članica Komisije za nabavke, koja je rekla da joj nije poznato zbog čega su rješenja o imenovanju u Komisiju datirana dva dana prije nego što je Služba za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo uopšte poslala formalni Zahtjev za nabavku.

“Prvi korak u tom procesu je slanje zahtjeva za nabavku od strane naše službe i tek tada formalno krene procedura“, navela je Đaković Dević, koja nije mogla potvrditi da li su sertifikati za maske došli u setu svih pratećih dokumenata ili pojedinačno.

Ona je navela da se sastanci Komisije nisu održavali.

Kako je saopšteno, svjedokinja Zora Bilić, koja je trebala svjedočiti na današnjem ročištu, preminula je proteklog mjeseca, a u iskazu koji je dala u Republičkom javnom tužilaštvu u novembru 2021. godine je ispričala da je njen zadatak bio da donosi dokumentaciju članovima Komisije za nabavku. U iskazu koji je pročitan je navela da su tenderska dokumentacija i svi prateći dokumenti rađeni i potpisivani nakon što su potpisani ugovori između Instituta i dobavljača.

Kako se navodi u iskazu svjedokinje, takva praksa nije bila prije početka epidemije, te smatra da se nije radilo na pravilan način.

Suđenje Zeljkoviću i ostalim biće nastavljeno 2. oktobra, saslušanjem novih svjedoka optužbe. Do sada je saslušano troje od planiranih 70 svjedoka, koliko je predložilo Republičko javno tužilaštvo RS-a.

*U ovom tekstu je preciziran naziv firme Procontrol. 

Đorđe Vujatović