Vijest

Dom naroda usvojio Prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u

6. Septembra 2023.14:53
Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine u drugom je čitanju usvojio Prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), koji bi trebao rad pravosuđa učiniti učinkovitijim i transparentnijim, te kojim se tretira sukob interesa članova Vijeća.
Sjednica Doma naroda. Foto: Parlament BiH

Za usvajanje je glasalo 10 delegata, dok je pet bilo protiv, nakon što nisu podržana dva uložena amandmana delegata iz Kluba Bošnjaka, Šefika Džaferovića. On je tokom diskusije kazao da se njegovi amandmani odnose na sukob interesa, transparentnost i evidentiranje zvaničnika institucija.

Sredoje Nović iz Kluba Srba je naveo da su svjesni šta se dešava u pravosuđu BiH, ali je ključno da se zakoni implementiraju, te ko su oni koji trebaju sprovoditi zakone. On je pročitao dopis VSTV-a, upućen Domu naroda, u kojem se naglašava da “usvojeni tekst Prijedloga zakona sadrži intervencije na tekst koje nisu usaglašene sa Vijećem”.

“Ko je ovdje iznad koga? U kojem zakonu stoji da mi trebamo usaglašavati zakon sa organom koji treba da provodi zakon? Ja danas prvi put čujem da smo mi organ VSTV-a, pa stvarno nisam znao da ovaj dom i Predstavnički treba da usaglašava zakone sa VSTV-om. Pa, aferim, predsjedniče VSTV-a koji si poslao ovaj dopis”, naveo je Nović.

Delegat Dženan Đonlagić je podsjetio da je Delegacija Evropske unije bila protiv predloženog teksta, koji nije usaglašen sa onim što se traži kroz mišljenje Evropske komisije, kao i da nije obuhvatio preporuke Venecijanske komisije.

“Ovim putem javno pozivam ambasadora Sattlera da se eksplicitno izjasni da li je ovaj predloženi tekst usaglašen sa standardima Evropske unije ili nije. Da imamo jasan stav te adrese, da li je ova vrsta reforme ono što se traži u mišljenju Evropske komisije”, kazao je Đonlagić.

Želimir Nešković je tokom diskusije kazao da će glasati protiv zakona, jer kao delegat iz Republike Srpske ima obavezu da poštuje zaključke Narodne skupštine RS-a u ne glasa o reformskim zakonima prije nego se zakon o Ustavnom sudu ne nađe na dnevnom redu. Kao drugi razlog je naveo manjkavost Zakona, odnosno privid reformi.

“Tačno je da one preporuke Evropske komisije su u jednoj manjoj mjeri prihvaćene, jasno je da se ovdje želi fiktivno usvojiti nekoliko reformskih zakona”, naveo je on.

Delegat Džemal Smajić je kazao da su se izmjene i dopune ovog zakona bavile perifernim, manje bitnim stvarima, a ne samom suštinom, te nisu usklađene odredbe sa evropskim pravnim stečevinama.

Osvrćući se na sukob interesa, ministar pravde BiH Davor Bunoza je naveo da izmjene i dopune ovog zakona sadrže najstrožiju moguću definiciju sukoba interesa, te da se ne slaže s tvrdnjama da je omogućen sukob interesa.

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH usvojili su izmjene Zakona o VSTV-u koje je predložilo Vijeće ministara Bosne i Hecegovine na sjednici održanoj 22. augusta, nakon čega su izmjene zakona usvojene u Domu naroda u prvom čitanju.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je tokom današnje sjednice ove krovne pravosudne institucije u izjavi medijima kazao da ne smatra dobronamjernim da se prave izmjene na Vijeću ministara koje u značajnom obimu odudaraju od onoga što je usaglašeno i sa Venecijanskom komisijom i međunarodnim partnerima.

“Mi tu informaciju ne dobijamo od Vijeća ministara, nego od naših partnera. Organiziramo raspravu na Vijeću i donosimo zaključke da kažemo da je to neprihvatljivo, da se na taj način odudara od smisla provjera i tražimo da se to, laički rečeno, vrati na početne postavke, odnosno na onu verziju koja je usaglašena sa relevantnim faktorima”, poručio je on.

Za Lagumdžiju je sporno jer je, kako je kazao, značajno sužen krug lica za sukob interesa, gdje bi se članovi Vijeća, kada se oni pojave, trebali izuzimati.

“Odredba koja govori o dostavljanju podataka Odjelu za integritet, to razvodnjava pitanje da li će u praksi biti provodiva. Ono što smo mi dostavili je odredba koja kaže: ‘Organi od kojih se traže podaci dostavljaju tražene podatke.’ Zabrane u pogledu ličnih podataka, u to ne diramo. Ovdje je postavka sad s entitetskim propisima, gdje mogu postojati određene brane, dovesti u pitanje efektivnost tih odredaba i upućivanje na zaključivanje sporazuma”, kazao je Lagumdžija.

On je zaključio da je za usaglašeni prijedlog koji je ispred Vijeća otišao prema Ministarstvu pravde i nadležnim institucijama.

    Aida Trepanić