Vijest

U oktobru radionica za nastavnike iz KS-a za podučavanje historije iz Baze sudski utvrđenih činjenica

6. Septembra 2023.15:20
BIRN Bosne i Hercegovine i Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo narednog mjeseca organizuju radionice za nastavnike historije, istorije i povijesti na kojima će biti predstavljene pripreme za časove o prošlosti i multimedijalna Baza sudski utvrđenih činjenica.
Sastanak BIRN-a Bosne i Hercegovine i Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS-a. Foto: Institut

Na sastanku održanom u Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo (KS), koji je savjetodavno, edukativno i koordinaciono tijelo za pokretanje i usmjeravanje rasta i razvoja odgojno-obrazovnog sistema, ukazano je na potrebu nastavnika za korištenjem Baze sudski utvrđenih činjenica u radu proizašlu iz ranijih evaluacija koje su ispunjavali prosvjetni radnici kojima je BIRN BiH prezentovao materijale.

Senada Salihović, direktorica Instituta, navela je kako je zadovoljstvo ponuditi nastavnicima inovativan a provjeren materijal za rad.

“Rado podržavamo i učestvujemo u projektima koji će se temeljiti na visokim pedagoškim i naučnim standardima, kao garant razvoja i napretka društva u cjelini. Naša misija je motivirati nastavnike za usavršavanje, iako oni već odlično rade svoj posao”, kazala je Salihović.

U martu 2023. godine Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) predstavila je nastavnicima, stručnjacima i medijima Bazu sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH, koja sadrži informacije iz svih presuda pred Haškim tribunalom o počinjenim zločinima, videosvjedočenja preživjelih i žrtava prilagođena učenicima, te pripreme za čas sa aktivnostima, kao pomoć nastavnicima i profesorima za održavanje časova o temama iz bliske prošlosti.

“Zadovoljstvo nam je da će što više nastavnika koristiti našu bazu, a cilj nam je uskoro početi i na njenom proširenju, na način da će osim presuda iz Haaga, činjenice biti izvučene i iz presuda Državnog i sudova iz regiona”, rekao je Denis Džidić, direktor BIRN-a BiH.

Radionicu za nastavnike u Sarajevu vodit će predstavnici Instituta i BIRN-a BiH koji su radili na prikupljanju materijala, te profesorica Melisa Forić-Plasto, koja je za ovaj projekat sačinila dokument na 200 stotine stranica, koji sadrži pripreme za čas sa aktivnostima učenja i konkretnim primjerima o događajima iz proteklog rata.

Džana Brkanić