Vijest

Grad Sarajevo bez informacija o prisustvu protjeranog ruskog diplomate na svečanosti u Vijećnici

7. Septembra 2023.14:02
Gradska uprava u Sarajevu ne zna da li je ruski diplomata koji je ranije protjeran iz Sjeverne Makedonije prisustvovao svečanosti koju su organizovali u maju ove godine, kao niti na koji način je mogao doći do pozivnice, naveli su u odgovoru dostavljenom nakon što je Detektor otkrio da su dvojica ruskih diplomata, protjerani iz drugih zemalja, sada akreditovani u Bosni i Hercegovini.
Ilija Serov (krajnje lijevo) na koncertu u sarajevskoj Vijećnici povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom. Foto: FENA

Detektor je u srijedu objavio istraživanje o dvojici ruskih diplomata koji su protjerani iz Hrvatske i Sjeverne Makedonije, od kojih je jedan prisustvovao svečanosti koju su povodom Dana Evrope organizovali Grad Sarajevo i gradonačelnica Benjamina Karić.

U odgovoru na pitanja upućena tokom rada na priči, koji je Detektoru dostavljen nekoliko sati nakon objave teksta, iz Gradske uprave su potvrdili da su na svečanost pozvali predstavnike Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, ali da nisu imali potvrdu da će neko od njih i prisustvovati događaju. Također su naveli da pozivnica nije bila naslovljena na Iliju Serova, diplomatu Rusije kojeg je ranije protjerala Sjeverna Makedonija a za koga je Detektor otkrio da je sada akreditovan u BiH te da se može vidjeti na fotografijama sa svečanosti održanoj u maju ove godine u Sarajevu.

Iz Gradske uprave su naveli da je sve bilo u skladu sa standardnim procedurama, te kako je cirkularni poziv upućen elektronskim putem zvanicama kojima Grad Sarajevo uobičajeno šalje pozivnice na razne događaje, odnosno svim nivoima vlasti i diplomatsko-konzularnim predstavništvima sa sjedištem u Sarajevu.

Serov je nakon početka ruske invazije na Ukrajinu proglašen “nepoželjnom osobom” u Sjevernoj Makedoniji, poslije čega je protjeran, a godinu dana kasnije prisustvovao je koncertu Sarajevske filharmonije povodom obilježavanja godišnjice rekonstrukcije gradske Vijećnice i Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

“U konkretnom slučaju, a sve shodno uobičajenim i standardnim procedurama u vezi sa pozivanjem i slanjem pozivnica za određene događaje, jasno je da nije upućen poziv izvjesnom gospodinu Iliji Serovu za prisustvo predmetnom događaju, te ne raspolažemo saznanjima da li je i na koji način imenovani došao u posjed pozivnice za navedeni koncert”, stoji u odgovoru Gradske uprave.

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, u srijedu je, nakon što je Detektor objavio istraživanje, na konferenciji za medije rekao da je svjestan sigurnosnog propusta koji se desio prilikom akreditacije i dolaska protjeranih diplomata, ali da je ranije pismom zatražio od Moskve da u BiH ne šalju “ljude s takvom vrstom problema”.

Nekoliko sati poslije je isto ponovio u emisiji “Pressing” na N1 televiziji, navodeći da ministarstvo kojim rukovodi nije napravilo niti jedan propust. Kazao je da je Ministarstvo, na zahtjev i u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA), prije nego što su diplomate došle, poslalo notu u kojoj su “upozorili, zatražili i zamolili da te ljude ne šalju”.

“Sigurnosni sistem, Granična policija, sigurnosne agencije bi, naravno, trebale imati više informacija”, rekao je Konaković, dodavši da je pregledao da li je Ministarstvo vanjskih poslova negdje napravilo propust i da ga nije pronašao.

“Nijedan dio u kom smo bili odgovorni nije prošao kroz moje ministarstvo, a da BiH ima institucije koje su oronule od političkih trgovina koje su ranije istrgovane, ja to govorim već dvije decenije”, kazao je Konaković, koji je ranije rekao i da se propust desio zbog “specifičnih političkih okolnosti”.

Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i profesor sigurnosti, kaže da je sigurnosni propust očigledno uočen tek poslije istraživanja Detektora i da je sada na institucijama da ga otklone.

“U ovom slučaju, da uskrate boravak licima koja su zemlje članice NATO-a proglasile nepoželjnim”, kaže Turčalo.

Ovakav propust, prema njegovim riječima, mogla bi partnerskim zemljama i NATO-u poslati poruku da osobe za koje se utvrdi da su prekršile Bečku konvenciju i koje se smatraju aktivnim članovima obavještajne službe – mogu slobodno djelovati po BiH.

“Taj sigurnosni propust u ovom slučaju treba otkloniti Ministarstvo vanjskih poslova, jer ima jasnu nadležnost u izdavanju ID-a, koji se ujedno tretira i kao dozvola boravka. Pismo upućeno Ministarstvu vanjskih poslova Ruske Federacije je nužna ali ne i dovoljna reakcija”, objašnjava Turčalo.

Ministar vanjskih poslova Konaković tokom rada na istraživanju nije odgovorio na više zahtjeva Detektora za razgovor.

Nino Bilajac