Suđenje

Mihajlović: Neslaganja u deponovanim predmetima

6. Septembra 2023.16:18
U nastavku suđenja suspendovanom tužiocu Državnog tužilaštva Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je izjavio da su predmeti optuženog imali najviše neslaganja tokom njihovog evidentiranja.
Božo Mihajlović. Foto: BIRN BiH

Stručni savjetnik u Državnom tužilaštvu Mirza Jamaković je ispričao da je odlukom glavnog tužioca 2017. godine imenovan kao član potkomisije zadužene za sravnavanje predmeta u Kasi deponovanih predmeta (KDP).

Kako je pojasnio, njihov zadatak su bili pregled, popis predmeta i evidentiranje s tužiocima koji su predmete dužili. Periodično su, kako je rekao, sačinjavali izvještaje, koji su slati u kabinet glavnog tužioca.

Potvrdio je da je bilo 380 predmeta koji su pregledani, od čega 303 ili 305 predmeta je bilo u skladu sa evidencijama.

“Određeni broj predmeta je imao neslaganja, a bilo je predmeta gdje se komisija nije mogla izjasniti jer nije bilo podataka, nismo mogli utvrditi stvarno stanje. Moja komisija je pronašla podatke da je postojao novac, ali ga nije bilo. Sjećam se da su predmeti tužioca Bože Mihajlovića imali najviše neslaganja”, kazao je Jamaković.

Svjedok je izjavio da su nailazili na vrećice na kojima je pisalo da sadrže novac, ali uvidom u njih novac nije pronađen ili ga je bilo u sitnim apoenima, kao što je bio slučaj s predmetom “Milaković”.

Kako je rekao, neslaganja su se ogledala u tome da je predmet deponovan ali nije pronađen u KDP-u.

Prema njegovim riječima, tokom popisivanja predmeta za koje je bio zadužen Mihajlović, prisustvovao je tužilac Ismet Šuškić. Za predmete koji su u međuvremenu presignirani tužiocima Olegu Čavki ili Dubravku Čampari – bili su oni prisutni.

Odgovarajući na pitanja optuženog, svjedok je kazao da komisija nije dobila odluku da je tužilac Šuškić zadužen za predmete koje je dužio Mihajlović, ali da mu je poznato da je ona postojala.

Mihajlović je optužen da je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta u iznosu od preko 100.000 maraka.

Njemu je prvobitno suđeno u Državnom sudu, gdje je osuđen na pet godina zatvora, ali je Apelaciono vijeće krajem 2020. ukinulo presudu i postupak prenijelo na Općinski sud u Sarajevu.

Nastavak suđenja je zakazan za 13. septembar.

Emina Dizdarević Tahmiščija