Suđenje

Zeljković i ostali: Ponovo odgođeno ročište zbog bolesti jednog od optuženih

16. Oktobra 2023.13:53
Suđenje Branislavu Zeljkoviću, bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i još četvorici optuženih za krivična djela zloupotrebe položaja prilikom nabavki u toku pandemije koronavirusa, odgođeno je zbog nedolaska drugooptuženog Slavka Bojića, koji je zbog zdravstvenih problema primljen na bolničko liječenje.

Branislav Zeljković. Foto: BIRN BiH

Predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Dragan Uletilović, rekao je da je Odbrana Slavka Bojića dostavila dokaze o njegovoj bolesti i bolničkom liječenju.

Slavko Bojić je direktor firme “Promeding” koja je sa firmom “Procontrol“ iz Banjaluke vršila nabavku maski za potrebe Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Osim Bojića i Branislava Zeljkovića, optužnicom u ovom predmetu su obuhvaćeni i vlasnik firme “Promeding“ Laktaši Dragan Dubravac, direktor turističke agencije “Travel for fun“ Saša Marković i bivši direktor “Sineks laboratorije“ Sani Crljić. Svi su optuženi da su počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u pomaganju i zloupotrebama u postupku javne nabavke, a Marković i za krivično djelo davanje mita.

Suđenje po optužnici Republičkog javnog tužilaštva već je jednom, u maju ove godine, odgođeno zbog bolesti Slavka Bojića. Tužiteljica Sanja Tadić Stojisavljević je tada rekla da Republičkom javnom tužilaštvu nije u interesu da se ovaj postupak odugovlači, ali ni da se razdvaja optužnica protiv Bojića u odnosu na ostale optužene.

Suđenje Branislavu Zeljkoviću i ostalima počelo je u februaru ove godine. Oni se terete za zloupotrebe prilikom javnih nabavki za potrebe Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za vrijeme pandemije virusa korona.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. oktobar.

Vladimir Kovačević