Vijest

Tužilaštvo izmijenilo optužnicu protiv Džombića, ročište zbog propusta održano bez javnosti

17. Oktobra 2023.13:30
Suđenje bivšem predsjedniku Vlade Republike Srpske Aleksandru Džombiću nastavljeno je bez novinara i javnosti zbog propusta u najavi ročišta na kojem je republički javni tužilac Radenko Janković dostavio Sudu izmijenjenu optužnicu, potvrđeno je iz banjalučkog Okružnog suda za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Aleksandar Džombić ispred banjalučkog Okružnog suda. Foto: BIRN BiH

Iz Okružnog suda su potvrdili da je republički javni tužilac optužnicu djelimično izmijenio u činjeničnom opisu, dok je pravna kvalifikacija ostala ista.

Javnost nije prisustvovala ročištu jer je suđenje počelo pola sata ranije od najavljenog termina, o čemu nije bilo zvanične najave. U Sudu objašnjavaju da je to učinjeno zbog vanrednih okolnosti.

“Ročište je pomjereno za pola sata zbog iznenadnih obaveza člana Vijeća, o čemu su se stranke saglasile, te zbog kratkih rokova i drugih suđenja napravljen je propust u zavođenju promjene u rasporedu suđenja”, odgovorili su iz Okružnog suda za BIRN BiH.

Aleksandar Džombić se prvobitnom optužnicom tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja pri dodjeli kredita preduzeću “Energolinija” iz sredstava Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRB). Optužnica Džombića tereti da je “urgirao” kod rukovodstva IRB-a da “Energoliniji” bude odobren kredit od 19,4 miliona maraka iako je to preduzeće bilo prezaduženo. On je u toku suđenja negirao da je vršio pritisak na IRB kako bi kredit bio odobren.

Do otvaranja stečaja u “Energoliniji” naplaćen je dug u iznosu 518.477 maraka.

U dosadašnjem toku suđenja Aleksandru Džombiću svjedočilo je nekoliko vještaka ekonomske struke, a kao svjedoci su u sudnicu dolazili premijer Republike Srpske Radovan Višković, član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Iz Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske su potvrdili da je došlo izmjene optužnice.

Suđenje će biti nastavljeno 24. oktobra.

Vladimir Kovačević