Vijest

Naredne sedmice izricanje prvostepene presude za zločine u Tesliću

24. Novembra 2023.15:28
U ponedjeljak, 27. novembra, Sud BiH izreći će prvostepenu presudu Predragu Markočeviću i Marinku Đukiću, koji su optuženi za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Teslića.

sudnica Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Prema optužnici, Markočević je bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Tesliću, a Đukić šef krim-službe. S njima se sudilo i Kuzmanoviću, nekadašnjem načelniku SJB-a, ali je on nedavno pobjegao.

Istog dana Odbrane Hasana Mustafića i Nedžada Bapića, optuženih za zločine počinjene u Bužimu, iznijet će završne riječi.

Mustafić i Bapić su sa Zijadom Nanićem, Vahidom Bajraktarevićem, Senadom Salkićem, Esedom Kudelićem, te Samirom i Huseinom Isakovićem optuženi za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu od novembra 1994. do augusta 1995. godine.

Prema optužnici, Nanić je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH, Kudelić komandir voda Vojne policije, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić, te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

U srijedu, 29. novembra planiran je početak suđenja Bošku i Davoru Peuliću te Petru Đuriću, koji se terete za zločine počinjene 1992. godine na području Travnika i Skender-Vakufa.

Boško Peulić se optužnicom za zločine na području Travnika i Skender-Vakufa tereti u svojstvu komandanta 122. lake pješadijske brigade, a kasnije 22. lake pješadijske brigade Krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), Đurić kao komandir jedinice Vojne policije, a Davor Peulić kao komandir Centra veze VRS-a.

Bošku Peuliću se, u odvojenom predmetu, pred Državnim sudom sudi za zločine u Kotor-Varoši.

Za četvrtak, 30. novembra, pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH planirano je iznošenje žalbi na prvostepenu presudu Senadu Gadži, Zaimu Laličiću i Sulji Hebibu. Ovim presudom oni su oslobođeni optužbi za zločine nad civilima u Hrasnici kod Sarajeva počinjene 1992. i 1994. godine.

Tokom izricanja presude u maju ove godine, Sudsko vijeće je zaključilo da nije van razumne sumnje dokazano da su trojica bivših pripadnika Četvrte brigade Armije BiH, u svojstvu stražara, učestvovala u premlaćivanju i ubistvima srpskih civila zatvorenih na području Hrasnice.

Naredne sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene u drugim gradovima.

Emina Dizdarević Tahmiščija