Vijest

Porodice nestalih osoba prolaze kroz emocionalno, psihičko i finansijsko opterećenje

23. Novembra 2023.16:06
Porodicama nestalih osoba je potrebna bolja saradnja sa institucijama uključenim u proces traženja, dok emocionalno, psihološko, kao i finansijsko opterećenje s kojim se nose može biti izuzetno iscrpljujuće, rečeno je tokom održavanja treće Međunarodne konferencije za porodice nestalih osoba.
Treća Međunarodna konferencija porodica nestalih. Foto: MKCK

Više od 20 predstavnika porodica nestalih iz BiH aktivno je učestvovalo na trećoj Međunarodnoj konferenciji porodica nestalih koju je organizirala Centralna agencija za traženje Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK). 

Konferencija je kroz 44 konferencijska centra širom svijeta okupila preko 700 članova porodica nestalih iz 50 različitih konteksta, pružajući im priliku da tokom dva dana razmijene iskustva i razgovaraju o ulozi porodica nestalih u procesu traženja, te potrebi za podrškom procesu traženja i priznavanjem njihovih potreba od strane vlasti, zajednica i društva.

“Porodice nestalih sa Balkana, na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva i postignuća, mogu pomoći drugima u svijetu koji su tek na početku svoje potrage. Centralna agencija za traženje MKCK olakšava ove razmjene i snažno se obavezuje podržati porodice, jačati njihovu sposobnost da budu saslušane i pružiti siguran prostor gdje mogu dijeliti svoja iskustva”,  kazala je Caroline Douilliez, šefica Savjetodavnog centra Centralne agencije za traženje i Centra za nestale osobe Crvenog krsta.

Konferencije ovog tipa pružaju porodicama nestalih iz Bosne i Hercegovine priliku da detaljnije sagledaju izazove s kojima se suočavaju porodice širom svijeta i na temelju razmjene iskustava pokušaju kreirati rješenja koja bi bila primjenjiva i u bosanskohercegovačkom kontekstu.

Porodice nestalih iz BiH na trećoj Međunarodnoj konferenciji MKCK o nestalim osobama. Foto: MKCK

Ferida Nišić iz Udruženja nestalih Hadžići navodi da porodice trebaju ostvariti bolju saradnju sa institucijama uključenim u proces traženja, te da su tokom konferencije dali preporuku da se na primjer ostvari bolja saradnje s Tužilaštvom BiH, koje trenutno vodi istrage u našoj zemlji. 

“Naše udruženje je nedavno intenziviralo komunikaciju s njima, što mi ulijeva nadu da će se nešto promijeniti, posebno u vezi s pronalaskom grupe od 46 nestalih osoba iz Hadžića, među kojima su i moj brat i deset članova moje porodice”, kazala je Nišić.

Značaj ove konferencije za Gorana Timotiju iz Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Istočno Sarajevo je što pokazuje porodicama u BiH da nisu usamljene, da su im svi dostupni, ako ništa da ih utješe, saslušaju i pomognu.

“Trenutno je porodicama najveći problem veliki protok vremena od nestanka njihovih voljenih i eventualne spoznaje da neće naći svoje voljene”, rekao je Timotije.

MKCK je uključen u proces traženja nestalih u BiH više od 30 godina, sarađujući s porodicama nestalih, Institutom za nestale osobe, vlastima, akademskom zajednicom i medijima kako bi se ubrzao proces traženja.

“Porodice nestalih bile su i ostaju jedan od glavnih fokusa rada MKCK-a u BiH. U proteklih pet godina, u okviru Strategije za nestale osobe na Zapadnom Balkanu, MKCK je, između ostalog, u BiH podržao 123 projekta psihosocijalne podrške i komunikacijskih projekata. Organizovali smo šest edukativnih radionica za više od 30 udruženja porodica i podržali 23 naučna istraživanja o nestalima i podršci porodicama”, kazao je Elmir Camić, šef delegacije MKCK-a u BiH.

Zaključno s 2022. godinom, članovi porodica širom svijeta registrovali su u Centralnoj agenciji za traženje MKCK i mreži za Obnavljanje porodičnih veza više od 195.000 osoba koje se vode kao nestale. U BiH se traga za još oko 7.000 osoba. 

Ne znajući da li je njihov član porodice živ ili mrtav, porodice tragaju i čekaju, često godinama. Emocionalno, psihološko kao i finansijsko opterećenje s kojim se porodice nose može biti izuzetno iscrpljujuće bez adekvatne podrške, ističu iz MKCK-a.

Emina Dizdarević Tahmiščija