Članak

SNSD Prijedor traži sankcije za organizatore Dana bijelih traka

13. Juna 2018.14:30
Klub odbornika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Prijedor tražio je na redovnoj sjednici Skupštine Prijedora da se sankcionišu organizatori obilježavanja Dana bijelih traka u ovom gradu.

Prema tvrdnjama ovog Kluba odbornika, navodi se kako je Dan bijelih traka “bošnjačka propaganda”, te da Bošnjaci i Hrvati nikada u Prijedoru nisu morali nositi bijele trake. SNSD smatra da je “vezivanje bijele trake bila ratna oznaka raspoznavanja srpskih oružanih pripadnika u odbrani grada Prijedora 30. i 31. maja 1992. godine”.

Nakon ovog prijedloga odbornici Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) napustili su sjednicu, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“Traže da se pokrenu određene sankcije protiv Bošnjaka jer, kako navode, propagandom nanosimo štetu Prijedoru i Republici Srpskoj”, kazao je Mirsad Duratović, odbornik DF-a.

Edin Ramulić, aktivista za ljudska prava iz Prijedora, smatra da je riječ samo o predizbornom triku SNSD-a.

“To tako rade nacionalističke stranke. Međutim, njihov je problem što su bijele trake potkrijepljene argumentima, i to historijskim činjenicama, te potvrđenim pravosudnim presudama u Haagu. To više nije ni stvar Bošnjaka, jer u organizaciji obilježavanja Dana bijelih traka učestvuju i djeca Srba koji su 1992. bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), kao i policije tadašnje. Mi bijelim trakama obilježavamo stradanje Bošnjaka i Hrvata, upravo jer nam brane postavljanje spomenika”, kazao je Ramulić.

Krizni štab bosanskih Srba je 31. maja 1992. putem lokalnog radija pozvao Bošnjake i Hrvate da svoje kuće označe bijelim plahtama, a da prilikom izlaska iz kuća obavezno nose bijele trake oko ruke.

Tokom rata u Prijedoru je prema zvaničnim podacima ubijeno 3.137 ljudi, od čega 256 žena i 102 djece. Kroz prijedorske logore prošlo je više od 30.000 ljudi.

    Admir Muslimović