Vijesti


Potvrđena optužnica protiv Omera Borića 21. Juna 2018. Članak Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Omera Borića, nekadašnjeg komadanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Konjic, zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u tom gradu.
U narednim danima Šušnjar će biti izručen BiH 21. Juna 2018. Članak Nakon više od četiri godine, Radomir Šušnjar koji se tereti za ratne zločine u Višegradu, u narednim danima iz Francuske bit će izručen bosanskohercegovačkom pravosuđu, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Macura: “Koji terorista ima zeca za kućnog ljubimca” 21. Juna 2018. Članak Milan Macura, prvi optuženik za terorizam u Republici Srpskoj, nije sklon nasilju, niti bilo čemu sličnom, a poruka za “Zimzograd” je njegov način izražavanja humora i sarkazma, rekli su svjedoci Odbrane pred Okružnim sudom u Banjaluci.
Potvrđena optužnica za zločine u Zvorniku 21. Juna 2018. Članak Miroslavu Markoviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti na području Zvornika tokom 1992. godine, uručena je optužnica koju je Sud BiH potvrdio 25.
Mladićev zahtjev za izuzeće sudija prebačen sudiji Antonettiju 21. Juna 2018. Članak Predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale Theodor Meron izuzeo se iz odluke po zahtjevu Odbrane bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića za izuzeće troje sudija iz žalbenog postupka zbog navodne pristrasnosti.
Odgođeno suđenje Kemalu Čauševiću 21. Juna 2018. Članak Suđenje Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), odgođeno je zbog nedolaska njegovog novoizabranog advokata nakon što mu je branilac Asim Crnalić otkazao punomoć za zastupanje.
Anastasijević “sam napisao da svjedoči iz druge ruke” 20. Juna 2018. Članak Odbrana Franka Simatovića Frenkija osporavala je vjerodostojnost svjedoka Haškog tužilaštva Dejana Anastasijevića, sugerišući da su sva njegova saznanja posredna i da za njih nema dokaze.
Optužnica protiv tužioca Bože Mihajlovića 20. Juna 2018. Članak Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg zamjenika glavnog tužioca Bože Mihajlovića za nesavjestan rad u službi.
Odbrana Stanišića: Paravojskama komandovala JNA, a ne SDB Srbije 19. Juna 2018. Članak Odbrana Jovice Stanišića dokazivala je pred Međunarodnim sudom u Haagu da su srpske paravojske u Hrvatskoj bile pod kontrolom Jugoslovenske narodne armije (JNA), a ne Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije.
Tužilaštvo zatražilo kažnjavanje Lijanovića i ostalih 19. Juna 2018. Članak Iznoseći završnu riječ na suđenju za organizovani kriminal, pranje novca i utaju poreza, Državno tužilaštvo je zatražilo da Jerko Ivanković Lijanović i još devetero optuženih budu proglašeni krivima, te da vrate iznos od oko 13 miliona maraka.