Vijesti


Ugrožena sigurnost porodice Herceglija u rogatičkom selu Bjelogorci 27. Juna 2018. Članak Povratnik u rogatičko selo Bjelogorci Nedžad Herceglija napadnut je prije dvije sedmice pored svog doma, a prema podacima OSCE-a u BiH, ove godine zabilježeno je 54 incidenta koji su motivirani mržnjom.
WARM Festival: Jedinstvena platforma suočavanja s konfliktima 26. Juna 2018. Članak Peti WARM Festival u Sarajevu počet će u srijedu izložbom “Pomirenje: Umjetnost i postratno društvo”, a u naredna četiri dana će biti prikazani filmovi i izložbe koji tematiziraju suočavanje s konfliktima širom svijeta.
Stanišić i Simatović: Ubistva Bošnjaka kod Sanskog Mosta 26. Juna 2018. Članak Zaštićeni svjedok Haškog tužilaštva u procesu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija opisao je kako je u jesen 1995. godine, iako je bio ranjen u leđa i bradu, preživio strijeljanje koje su u Sanskom Mostu počinili pripadnici paravojske Željka Ražnatovića Arkana.
Određen pritvor Radomiru Šušnjaru 26. Juna 2018. Članak Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor Radomiru Šušnjaru zvanom Lalco, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Višegrada.
Radomir Šušnjar izručen iz Francuske 24. Juna 2018. Članak Radomir Šušnjar zvani Lalco, optužen za zločin protiv civila počinjen na području Višegrada, izručen je iz Francuske u BiH.
Sljedeće sedmice završna riječ Odbrane Nihada Bojadžića 22. Juna 2018. Članak Naredne sedmice Odbrana Nihada Bojadžića iznijet će završnu riječ na obnovljenom postupku za zločine počinjene u Jablanici.
Podignuta optužnica za krijumčarenje migranata 22. Juna 2018. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mahira Nuhića za krijumčarenje ilegalnih migranata.
Milion maraka godišnje za žrtve ratne torture u RS-u 21. Juna 2018. Članak Narodni poslanici usvojili su Zakon o zaštiti žrtava ratne torture Republike Srpske, koji na godišnjem nivou predviđa milion maraka za mjesečne naknade osobama koje su pretrpjele seksualno nasilje u proteklom ratu.
Trgovina uticajem – dekriminalizacija ili evropski standard 21. Juna 2018. Članak Nakon što je Predstavnički dom usvojio izmjene Krivičnog zakona Federacije BiH koje se odnose na “trgovinu uticajem”, predstavnici međunarodne zajednice i pravosudnih institucija upozoravaju da se radi o “podrivanju borbe protiv korupcije”, dok pravnici ističu da je zakon tek sada u skladu s evropskim standardima.
Stanišić i Simatović: Anastasijevićeve informacije nepouzdane 21. Juna 2018. Članak Odbrana Franka Simatovića Frenkija sugerisala je da je iskaz svjedoka optužbe Dejana Anastasijevića o Simatovićevoj ulozi u ratovima u Hrvatskoj i BiH zasnovan na nepouzdanim i posrednim informacijama.