Vijesti


Radomir Šušnjar negirao krivicu 2. Jula 2018. Članak Radomir Šušnjar zvani Lalco pred Državnim sudom negirao je krivicu za učešće u ubistvima 57 osoba na području Višegrada.
Sljedeće sedmice presude za zločine u Hadžićima i Sarajevu 29. Juna 2018. Članak Sljedeće sedmice Državni sud će izreći presudu osmorici optuženih za zločine počinjene u logoru u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”. U četvrtak, 5.
Izručenje iz SAD-a zbog ubistva u Prijedoru 29. Juna 2018. Članak Sud u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) odlučio je da će Aleksandar Knjeginjić biti izručen Bosni i Hercegovini zbog sumnje da je učestvovao u ubistvima Bošnjaka na području Prijedora 1994. godine.
BIRN BiH objavljuje Bazu službenih auta 29. Juna 2018. Članak Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) će u utorak 3. jula u Sarajevu predstaviti Bazu službenih automobila institucija i javnih kompanija u BiH.
Ustavni sud naredne sedmice razmatra apelaciju Indire Kamerić 29. Juna 2018. Članak Ustavni sud će naredne sedmice razmatrati apelaciju Odbrane Indire Kamerić, koja je pred Državnim sudom osuđena na četiri godine zatvora za zločine počinjene nad civilima u Bosanskom Brodu.
Sud BiH naložio izručenje Holanđanina uhapšenog po potjernici 28. Juna 2018. Članak John Van Den Berg, koji je u BiH uhapšen po međunarodnoj crvenoj Interpolovoj potjernici zbog krivičnog djela neovlašteno posjedovanje narkotika, izjavio je da se ne protivi izručenju u Holandiju, saopćeno je iz Suda BiH.
Suđenje Stanišiću i Simatoviću ponovo zatvoreno za javnost 28. Juna 2018. Članak Zaštićeni svjedok Haškog tužilaštva saslušavan je iza zatvorenih vrata na ponovljenom procesu protiv bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovice Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića Frenkija, optuženim za zločine u BiH i Hrvatskoj.
Haška tužiteljka se žali na odluku da se Jojiću i Radetu sudi u Srbiji 27. Juna 2018. Haška tužiteljka Dianna Ellis najavila je danas da će uložiti žalbu na odluku da Srbiji bude ustupljen proces protiv zvaničnika Srpske radikalne stranke (SRS) Petra Jojića i Vjerice Radete, koje je Haški tribunal optužio za nepoštovanje suda, saopšteno je iz Haaga.
Zaštićeni svjedok na suđenju Stanišiću i Simatoviću iza zatvorenih vrata 27. Juna 2018. Članak Ponovljeno suđenje bivšem šefu Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju, optuženim za zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH, nastavljeno je iza zatvorenih vrata.
WARM Festival: Fokus na posljedicama rata 27. Juna 2018. Članak Preko 350 radova 200 autora će u toku naredna tri dana biti izloženo u sklopu Petog WARM Festivala u Sarajevu, čiji će fokus biti na ratovima širom svijeta te problemima etničkih podjela i diskriminacije.