Vijesti


Lijanovići traže oslobađajuću presudu 3. Jula 2018. Članak Na suđenju za organizovani kriminal, pranje novca i poreske utaje, optuženi Jerko Ivanković Lijanović je u završnoj riječi negirao da je počinio djela koja su mu stavljena na teret, dok je za optužbe kazao da bi bile “smiješne da nisu tužne”.
Stanišić i Simatović: Svjedok gledao kako Arkan ubija zarobljenika u BiH 3. Jula 2018. Članak U nastavku haškog procesa Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, zaštićeni svjedok RFJ-120 izjavio je da je 1995. godine u BiH vidio Željka Ražnatovića-Arkana kako hicem iz pištolja ubija jednog zarobljenika.
Koverta s novcem za “ubrzavanje predmeta” 3. Jula 2018. Članak Na suđenju za nezakonitu uknjižbu nekretnina, svjedokinja Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu je kazala da je optuženi Ismet Hamzić davao novac Mirsadi Alić za signiranje i ubrzavanje predmeta.
Maksim Božić i Edin Hastor optuženi za terorizam 3. Jula 2018. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Maksima Božića zvanog “Muhamed” i Edina Hastora zvanog “Amidža” zbog terorističkog napada u BiH koji su spriječile nadležne institucije.
Firma “Junuzović kopex” se protivi oduzimanju imovine vrijedne 742.000 KM 3. Jula 2018. Članak Na suđenju pred Kantonalnim sudom u Tuzli za zloupotrebe u Rudniku mrkog uglja “Đurđevik”, svjedok Emir Hasanbegović je izjavio da firma “Junuzović kopex” ne prihvata prijedlog Kantonalnog tužilaštva u Tuzli o oduzimanju imovine.
Meron nezadovoljan ukidanjem mandata sudiji osuđenom za terorizam u Turskoj 3. Jula 2018. Članak Predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale Theodor Meron izrazio je “duboko žaljenje” zbog odluke generalnog sekretara Ujedinjenih nacija da ne produži mandat njegovom kolegi turskom sudiji Aydin Sefa Akayu, koji je osuđen u toj zemlji zbog pripadnosti terorističkoj organizaciji.
Hapšenje zbog zločina u Vlasenici 3. Jula 2018. Članak Po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Slađana Pajića, koji se sumnjiči za zločine počinjene u Vlasenici.
BIRN BiH objavio Bazu službenih automobila 3. Jula 2018. Članak Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) objavila je Bazu službenih automobila institucija i javnih kompanija u BiH, koja sadrži sve nabavke raspisane u prvih šest mjeseci ove godine.
Odbijeni prigovori na naredbe za posebne istražne radnje 2. Jula 2018. Članak Državni sud je na suđenju za zloupotrebe u mostarskom Uredu Službe za poslove sa strancima kao neosnovane odbio prigovore Odbrana na naredbe za provođenje posebnih istražnih radnji.
Devetog jula presuda za planiranje odlaska u Siriju 2. Jula 2018. Članak Državno tužilaštvo zatražilo je osuđujuću presudu Amiru Haskiću za planiranje odlaska na ratište u Siriju, dok je Odbrana predložila da se on oslobodi krivice.