Vijesti


Početak obnovljenog suđenja Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću 3. septembra 25. Jula 2018. Članak Obnovljeno suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, optuženima za zločine počinjene u okolici Srebrenice, počet će 3. septembra pred Apelacionim vijećem Suda BiH, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Orićeva braniteljica Lejla Čović.
Novim zakonom Španija izmješta grobove ustaških lidera Pavelića i Luburića 25. Jula 2018. Članak Ukoliko Španija usvoji novi zakon o historijskom sjećanju, grobnice ustaških lidera iz Drugog svjetskog rata – Ante Pavelića i Vjekoslava Maksa Luburića – možda će morati da budu izmještene na manje poznate lokacije ili prenesene u rodnu BiH.
Sud odbio optužbu protiv Nedima Kulenovića 25. Jula 2018. Članak Sud Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je odbio optužbu za primanje dara protiv Nedima Kulenovića, šefa Grupe za prinudnu naplatu u Regionalnom centru Banjaluka Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).
Počelo izmještanje migrantskih porodica sa djecom iz Bihaća i Velike Kladuše 25. Jula 2018. Članak Izmještanje migrantskih porodica s djecom iz Đačkog doma u Bihaću i šatorskog naselja u Velikoj Kladuši i njihovo smještanje u hotel “Sedra” u blizini Cazina počelo je jutros nakon što je jučer bilo prolongirano zbog problema s vodom, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Sudija Carmel Agius primio nagradu “Mostar Peace Connection” 24. Jula 2018. Članak Sudija Carmel Agius primio je u Mostaru nagradu “Centra za mir i multietničku saradnju” kao posljednji predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), objavio je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (IRMCT).
Zakon o zaštiti žrtava ratne torture ide na dalje usaglašavanje 24. Jula 2018. Članak Vijeće naroda Republike Srpske nije danas postiglo saglasnost o pitanju vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka u vezi sa Zakonom o zaštiti žrtava ratne torture, zbog čega zakon ide na dalje usaglašavanje na Zajedničku komisiju Narodne skupštine i Vijeća naroda, čija će sjednica biti održana 30. jula u Banjaluci.
Odgođeno izmještanje migrantskih porodica zbog upitnog kvaliteta vode 24. Jula 2018. Članak Izmještanje migrantskih porodica s djecom iz Đačkog doma u Bihaću i šatorskog naselja u Velikoj Kladuši i njihovo smještanje u hotel “Sedra” u blizini Cazina je prolongirano, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BIH).
Lijanović i ostali: Odbrane traže oslobađajuće presude 24. Jula 2018. Članak Iznoseći završne riječi na suđenju za organizovani kriminal, pranje novca i poreske utaje, Odbrane Draženka Kvesića, Miroslava Čolaka i Mirka Galića su zatražile oslobađajuće presude za optužene, smatrajući da Tužilaštvo BiH nije dokazalo krivična djela koja im se stavljaju na teret.
Bivši specijalci MUP-a Republike Srpske ostaju u pritvoru 23. Jula 2018. Članak Okružni sud u Banjaluci donio je novo rješenje o produženju pritvora prema kojem će specijalci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) nepravosnažno osuđeni za oružanu pljačku 617.000 konvertibilnih maraka (KM) ostati iza rešetaka do pravosnažnosti presude.
Izvještaj o Srebrenici 14. avgusta na posebnoj sjednici Skupštine RS-a 23. Jula 2018. Članak Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će, na zahtjev predsjednika Milorada Dodika, biti razmatran Izvještaj Komisije o događajima u Srebrenici 1995. godine, zakazana je za 14.