Vijesti


Hamzićevi uposlenici donosili i povlačili tužbe 14. Augusta 2018. Članak Na suđenju za nezakonitu uknjižbu nekretnina, svjedokinja Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu je rekla da su uposlenici kancelarije advokata Ismeta Hamzića donosili, povlačili i ponovo podnosili tužbe u sarajevski Općinski sud.
Nove prijetnje nositeljima pravosudnih funkcija i članovima VSTV-a 14. Augusta 2018. Članak Rukovodioci Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, predsjednik Državnog suda i još nekoliko sudija i tužilaca su prije četiri dana, anonimnom porukom, dobili prijetnje smrću, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
BIRN BiH na SFF-u predstavio priču o ostavljenom dječaku iz Srebrenice 14. Augusta 2018. Članak Balkanska istraživačka mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) u okviru programa “Suočavanje s prošlošću” na 24. Sarajevo Film Festivalu predstavila je priču o dječaku koji je ostavljen nakon što je njegova majka preživjela srebrenički genocid.
Maksim Božić i Edin Hastor negirali krivicu za terorizam 14. Augusta 2018. Članak Maksim Božić i Edin Hastor negirali su krivicu za planiranje i pripremanje terorističkog napada.
BIRN BiH učesnik programa “Suočavanje sa prošlošću” na Sarajevo Film Festivalu 10. Augusta 2018. Članak Priča Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) o dječaku koji je ostavljen nakon što je njegova majka trudna preživjela srebrenički genocid jedna je od pet priča izabranih za predstavljanja u ovogodišnjem programu “Suočavanje s prošlošću” Sarajevo Film Festivala.
Sljedeće sedmice počinje suđenje Radomiru Šušnjaru 10. Augusta 2018. Članak Naredne sedmice pred Sudom BiH počet će suđenje Radomiru Šušnjaru za učešće u ubistvima 57 osoba na području Višegrada.
Suočavanje s prošlošću iz dječijeg ugla na Sarajevo Film Festivalu 10. Augusta 2018. Članak Film “Ne ostavljaj me” o izbjegličkom životu djece iz Sirije jedan je od nekoliko filmova o ratu i njegovim posljedicama koji će biti prikazani na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.
Odbijeni prigovori Bože Mihajlovića na optužnicu Tužilaštva BiH 8. Augusta 2018. Članak Sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovane prigovore na optužnicu Tužilaštva BiH koja bivšeg zamjenika glavnog tužioca Državnog tužilaštva Božu Mihajlovića tereti za nesavjestan rad u službi.
Prijedor: Godišnjica zloglasnog logora “Omarska” 6. Augusta 2018. Članak Bivši logoraši i članovi porodica ubijenih u prostoru logora “Omarska” u Prijedoru danas obilježavaju 26. godišnjicu od njegovog zatvaranja.
Potvrđena optužnica za međunarodnu trgovinu ljudima 2. Augusta 2018. Članak Državni sud potvrdio je optužnicu koja Elvisa Salčinovića, Denisa i Tonija Hamidovića, Vehbiju Salčinovića, Kenana Frndića, Luku Hrustića, Nedeljka Dakića i Božidara Trišića tereti za pripadnost organizovanoj grupi koja se bavila međunarodnom trgovinom ljudima.