Članak

Lijanović i ostali: Odbrane traže oslobađajuće presude

24. Jula 2018.12:22
Iznoseći završne riječi na suđenju za organizovani kriminal, pranje novca i poreske utaje, Odbrane Draženka Kvesića, Miroslava Čolaka i Mirka Galića su zatražile oslobađajuće presude za optužene, smatrajući da Tužilaštvo BiH nije dokazalo krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Irena Pehar, advokatica Čolaka i Kvesića, naglasila je da je sudski vještak Ivan Bilać svojim nalazom potvrdio da njeni branjenici nisu oštetili budžet BiH.

“Miroslav Čolak je novac u iznosu većem od dva miliona maraka – a što mu se optužnicom stavlja na teret kao porezna utaja – preko banaka legalno koristio u BiH. Vještak Balić detaljno je iznio prilive i odlive tih sredstava, što pokazuje da je optužnica Tužilaštva BiH potpuno netačna”, kazala je Irena Pehar.

Obrazlažući završnu riječ Odbrane Draženka Kvesića, Pehar je komentarisala prodaju udjela firme “Farmko” kompaniji “Optimum” u iznosu od četiri miliona maraka, što je predmet optužnice Državnog tužilaštva.

“Za Tužilaštvo je problem to što je gotovinski isplaćen iznos od četiri miliona, iako u predmetnom periodu isplata nije bila ograničena nijednim propisom ni zakonom, a što Tužilaštvo tvrdi. Kvesić je na taj način potpuno legalno prodao udio firme, a što su potvrdili i vještaci”, tvrdi Pehar.

Jerka, Jozu i Slavu Ivankovića Lijanovića te Miroslava Čolaka optužnica tereti za pranje novca, a Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakotu i Mirka Galića za neplaćanje poreza. Svima je na teret stavljen i organizovani kriminal, a pored njih se za neplaćanje poreza terete firme “Lijanovići”, “Mi-Mo”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Devetooptuženi Mirko Galić je sačinjavao knjigovodstvenu dokumentaciju u društvima u kojima su počinjena djela i postupao je suprotno Zakonu o računovodstvu te omogućio da se proizvodi iz skladišta plasiraju na crnom tržištu, smatra Tužilaštvo BiH, što njegova Odbrana opovrgava u završnoj riječi.

Ivana Grizelj, Galićeva advokatica, smatra da njen branjenik kao računovođa nije mogao mijenjati bilo kakve podatke.

“To je čak potvrdio i vještak Tužilaštva Šerif Isović”, rekla je Grizelj.

Ona je dodala da Galić, jedini od svih optuženih, nije imao nikakvu rukovodeću funkciju niti je u krvnom srodstvu s bilo kim.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. septembar.

Admir Muslimović