Vijesti


Bivšem pripadniku Armije BiH Huseinu Mujanoviću određen pritvor u Beogradu 2. Augusta 2018. Članak Huseinu Mujanoviću, bivšem pripadniku Armije BiH koji se sumnjiči za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području sarajevskih naselja Hrasnica i Sokolović Kolonija, u Beogradu je određen tromjesečni pritvor.
Političke procjene zaustavile usvajanje izmjena Strategije za ratne zločine 1. Augusta 2018. Članak Izmijenjena Strategija za rad na predmetima ratnih zločina nije razmatrana na sjednici Vijeća ministara jer njeni pojedini dijelovi ne zadovoljavaju određene političke procjene i stavove, kazao je ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša nakon sjednice Vijeća ministara.
Ponovo odbijen Mladićev zahtjev za kažnjavanje medicinskog osoblja 1. Augusta 2018. Članak Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev Odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića za ponovno razmatranje odluke MMKS-a kojom je odbijen zahtjev da se protiv medicinskog osoblja u haškoj pritvorskoj jedinici pokrene postupak za nepoštivanje suda.
Na granici sa Srbijom uhapšen bivši pripadnik Armije BiH 31. Jula 2018. Članak Po potjernici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, na graničnom prelazu Uvac između BiH i Srbije, uhapšen je Husein Mujanović, koji se sumnjiči za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području sarajevskih naselja Hrasnica i Sokolović Kolonija.
Za pola godine 12 optužnica i sedam presuda za krijumčarenje migranata 31. Jula 2018. Članak Državno tužilaštvo je od početka 2018. podiglo 12 optužnica protiv 29 osoba koje se terete za krijumčarenje migranata, dok je Sud BiH u istom periodu izrekao sedam presuda kojima je njih 10 osuđeno.
Tužilac Begić za pomoć nije tražio ništa 30. Jula 2018. Članak Na suđenju tužiocu Idrizu Begiću za primanje nagrade zbog trgovine utjecajem, svjedok Odbrane je kazao da mu je optuženi pomagao s pisanjem nagodbe kojom je priznao krivnju i da od njega nije tražio ništa.
Iduće sedmice završna riječ u predmetu “Akeljić i ostali” 27. Jula 2018. Članak U Sudu BiH je naredne sedmice planirano izlaganje završne riječi Odbrane Šemsudina Đelilovića, koji je s još četvoricom pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) optužen za zločine počinjene na području Viteza.
Preminuo tužilac Milorad Barašin 27. Jula 2018. Članak Tužilac Državnog tužilaštva Milorad Barašin, koji je ranije obavljao i funkciju glavnog tužioca ove institucije, preminuo je jučer u bolnici u Mostaru u 58. godini, navodi se u saopštenju Tužilaštva.
Planojević: Potvrđena oslobađajuća presuda 26. Jula 2018. Članak Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Brane Planojević oslobođen optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1993. i 1994.
Isplata 200.000 maraka po vansudskom poravnanju 26. Jula 2018. Članak Svjedok Državnog tužilaštva je na suđenju Kemalu Čauševiću rekao kako je štampariji “Glas Srpske – Grafika” isplaćen iznos od 200.000 konvertibilnih maraka (KM) po vansudskom poravnanju sa Upravom za indirektno oporezivanje (UIO).