Vijesti


Amnesty International zatražio od Srbije da ne prodaje oružje Kamerunu 19. Jula 2018. Članak Nakon objave videosnimka na kojem se prikazuju ubistva u Kamerunu – koja su, kako se čini, počinili vojnici sa oružjem iz Srbije – “Amnesty International” je zatražio od Srbije da prestane izvoziti oružje u tu zemlju.
Podignuta optužnica za zločine u Tesliću 19. Jula 2018. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv trojice nekadašnjih pripadnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Teslić i Kriznog štaba te općine zbog zločina nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjenih 1992. godine.
Odbrana sugerisala da Simatović nije komandovao “Crvenim beretkama” 18. Jula 2018. Članak Na ponovljenom haškom procesu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija, Odbrana je insistirala da Simatović nije komandovao “Crvenim beretkama” u zapadnoj Bosni tokom operacije “Pauk” 1994. i 1995.
Odbrane Joze Sliškovića i Mirjane Šakote žele oslobađajuću presudu 17. Jula 2018. Članak Na suđenju za organizovani kriminal, pranje novca i poreske utaje, Odbrana Joze Sliškovića je zatražila oslobađajuću presudu, uz obrazloženje da nisu van razumne sumnje dokazani navodi optužnice.
Migranti u Bihaću izmješteni u Đački dom 17. Jula 2018. Članak Oko 200 migranata je iz nedovršene zgrade Doma penzionera u Bihaću izmješteno u tamošnji Đački dom, na inicijativu gradonačelnika Bihaća i Vlade Unsko-sanskog kantona (USK).
Mamić: “Ne osjećam se sigurno u Hrvatskoj” 17. Jula 2018. Članak Tužilaštvo BiH i Odbrana Zdravka Mamića saglasni su da nisu ispunjeni uslovi za njegovo izručenje Republici Hrvatskoj.
Intervencija za prijem u Opću bolnicu u Sarajevu 16. Jula 2018. Članak Svjedoci sarajevskog Kantonalnog tužilaštva su na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima opisali na koji način je komisija vršila prijem šest medicinskih sestara za posao u Općoj bolnici “Prim.
Potvrđena optužnica za ratne zločine u Prijedoru 16. Jula 2018. Članak Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu kojom se Milorad Obradović zvani “Stiven” tereti za učešće tokom 1992. godine u progonu civilnog stanovništva s područja općine Prijedor.
Sljedeće sedmice završna riječ na suđenju Jovanu Tintoru 13. Jula 2018. Članak Pred Državnim sudom će sljedeće sedmice biti iznesena završna riječ Odbrane Jovana Tintora, koji je optužen za zločine počinjene u Vogošći.
Potvrđena optužnica za uzimanje mita većeg od 60.000 maraka 13. Jula 2018. Članak Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Nermina Drnde, Hajrudina Djedovića i Benjamina Kardaša zbog primanja mita, Almedina Omerhodžića za davanje mita, te Rasima Ljucevića, Amira Bajrovića i Enesa Omerovića za sprečavanje dokazivanja krivičnog djela.