Članak

Planojević: Potvrđena oslobađajuća presuda

26. Jula 2018.13:21
Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Brane Planojević oslobođen optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1993. i 1994.

godine u logoru “Rasadnik” u Rogatici.

Iz Suda BiH su potvrdili da se žalba Tužilaštva izjavljena na prvostepenu presudu od 21. decembra 2017. odbija kao neosnovana, te se oslobađajuća presuda potvrđuje.

Planojevića je Sud BiH u decembru 2017. prvostepenom presudom oslobodio optužbi da je, kao stražar u zatočeničkom centru “Rasadnik”, pomagao u ubistvima i silovanju te da je mučio zatočenike.

Tužilaštvo je u žalbi na ovu odluku zatražilo da se, zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, prvostepena presuda ukine i održi novo suđenje pred Apelacionim vijećem, dok je Odbrana predložila da se žalba Optužbe odbije kao neosnovana.

Prema prvostepenoj presudi, Planojević nije pomagao pri počinjenju ubistava četvorice civila i jednog ratnog zarobljenika, niti je pomagao silovanje ženske osobe.

Za neke od tačaka optužnice, Sud je tada obrazložio da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je postojao umišljaj i svijest kod optuženog da pomaže u ubistvima i silovanju, kao i da dokazi koji se odnose na udaranje zatvorenika nisu imali potrebnu snagu, niti su Planojevićeve radnje dosegle prag da bi se smatrale ratnim zločinom.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Haris Rovčanin