Članak

Prijetnje od svjedoka dobija Orić i njegova braniteljica

3. Septembra 2018.16:47
Advokatica Lejla Čović kazala je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da su u proteklih šest mjeseci ona i njen klijent Naser Orić dobili više prijetnji od svjedoka Tužilaštva BiH koji je prijetio tužiocu Miroslavu Janjiću.

Čović je rekla da prijetnje smrću koje je dobio tužilac Janjić dolaze od svjedoka Tužilaštva BiH, a koji kontinuirano prijeti njoj i njenom branjeniku Oriću.

“Prijetnje su došle od svjedoka od Tužilaštva BiH. Taj isti svjedok prijeti Naseru Oriću kao optuženom i meni kao njegovom braniocu. Te prijetnje se dešavaju u zadnjih pola godine kontinuirano”, navela je Čović.

Tužilac Janjić je za BIRN BiH potvrdio da je dobio prijetnje smrću prije tri sedmice iz inostranstva, od jednog od svjedoka koji je dao iskaz u predmetu protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića.

“Dobio sam prijetnje smrću prije dvadesetak dana u pisanom obliku. Prijetnje smrću su meni i članovima moje porodice. Prijetnje su došle od jednog svjedoka koji je u prethodnom periodu dao iskaz u predmetu Naser Orić”, izjavio je Janjić.

U oktobru prošle godine Sud BiH je Orića, bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Srebrenici, i Muhića, pripadnika ovih snaga, oslobodio optužbi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Apelaciono vijeće ukinulo je oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću za zločine počinjene u okolici Srebrenice i naložilo održavanje obnovljenog postupka u junu ove godine.

U protekla dva mjeseca više puta su upućivane prijetnje nosiocima pravosudnih funkcija.

Emina Dizdarević Tahmiščija