Članak

Svjedokinja ocijenila tenderski kriterij diskriminatorskim

4. Septembra 2018.13:41
Kriterij “dosadašnja saradnja” je diskriminatoran i nije mogao biti korišten u procesu izbora najpovoljnije ponude, izjavila je nekadašnja direktorica Agencije za javne nabavke Dženita Fočo na suđenju za zloupotrebe u Rudniku mrkog uglja (RMU) Đurđevik.

Fočo je naglasila da postoje principi koji podrazumijevaju jednak tretman svih ponuđača, te da sve ponude moraju biti u skladu s tim principima.

“To je potpuno diskriminatoran kriterij koji je ranije postojao. Veliki broj ugovornih organa je koristio taj kriterij, ali je on iskorijenjen u praksi. Korištenjem tog kriterija je povrijeđen zakon”, rekla je Fočo.

Fočo je dala iskaz na suđenju Adnanu Šabiću, bivšem direktoru RMU-a Đurđevik, Esadu Hodžiću, bivšem šefu Službe za komercijalne poslove, te Nerminu Aliću, bivšem rukovodiocu Sektora trgovine na veliko u firmi “Junuzović kopex”, koji su optuženi zbog krivičnog djela “zloupotreba položaja i ovlaštenja”, a u vezi s nabavkom i prodajom veće količine dizel-goriva tokom 2006. godine.

U optužnici, koja je podignuta i protiv pravnog lica “Junuzović kopex”, navedeno je da je Šabić donio odluku o provođenju postupka javne nabavke za devet miliona litara dizel-goriva za period od dvije godine i 32.000 litara benzina.

U cijeloj proceduri je sporan kriterij “dosadašnja saradnja”, koji je firmu “Junuzović kopex” stavio u povlašteni položaj, bez obzira što je druga firma imala jeftiniju ponudu za iznos od oko 750.000 KM. Nakon dugogodišnjeg procesa, firma “Shell-Elektron” je pravosnažnom odlukom Suda BiH od RMU-a naplatila izgubljenu dobit u iznosu od oko 1.160.000 KM, čime je RMU oštećen i za ovaj iznos.

Na ovom ročištu je svjedočio i Amir Junuzović, osnivač i vlasnik firme “Junuzović kopex”, koji je 2006. godine bio direktor ove firme.

On je istakao da se isporuka dizel-goriva odvijala u skladu s ugovorom, te da su sačinjavani i sedmični ugovori, s obzirom da su se pratile i cijene nafte na svjetskom tržištu koje su bile promjenjive.

“Potpisivao sam sedmične ugovore kao direktor firme. Sve što su moji ljudi uradili, stojim iza toga i spreman sam da odgovaram”, kazao je Junuzović.

Suđenje će biti nastavljeno 11. septembra ove godine.

Samir Karić