Članak

“Predstavnik države” na suđenju Stanišiću i Simatoviću iza zatvorenih vrata

5. Septembra 2018.14:38
Ponovljeno suđenje bivšem šefu Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju, optuženim za zločine u Hrvatskoj i BiH, nastavljeno je u Haagu iza zatvorenih vrata.

Iskaz je davao zaštićeni svjedok Optužbe, čiji je iskaz tužilac Douglas Stringer najavio rekavši da se radi o “predstavniku jedne države”.

Svjedočenje na zatvorenoj sjednici najviši je nivo zaštite identiteta svjedoka u procesima pred sudskim Mehanizmom u Haagu, pravnim nasljednikom Haškog tribunala, koji sudi Stanišiću i Simatoviću.

Stanišić ne prisustvuje suđenju jer je, zbog bolesti, na privremenoj slobodi u Srbiji od jula prošle godine, dok Simatović prisustvuje procesu u haškoj sudnici.

Stanišića, koji je od 1992. bio šef SDB-a Srbije, i njegovog pomoćnika Simatovića optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovođenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije.

Na čelu zločinačkog udruženja bio je, po tužiocima, tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Suđenje Stanišiću i Simatoviću biće nastavljeno u četvrtak, 6. septembra.

Radoša Milutinović