Članak

Zdravlje migranata u Krajini će se pogoršati zbog lošeg smještaja

5. Septembra 2018.15:07
Zdravstveno stanje migranata u Unsko-sanskom kantonu vjerovatno će se pogoršati ukoliko vlasti u BiH uskoro ne naprave migracioni centar u ovom dijelu države, jedan je od zaključaka sastanka zdravstvenih ustanova i vlasti kantona sa predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Visokog povjerenika Ujedinjenih nacija za izbjeglice i Svjetske zdravstvene organizacije.

Zbog loših uvjeta u kojima migranti borave, posebno u Velikoj Kladuši, postoji realna opasnost da će dolaskom jeseni doći i do pojave zaraznih bolesti, rečeno je na današnjem sastanku.

Od svih nivoa vlasti učesnici sastanaka zatražili su hitnu reakciju i konačno definisanje lokacije na kojoj će biti uspostavljen privremeni migracioni centar.

“Zahtijevamo od njih da se uključe aktivnije u ovu problematiku jer s prvim dolaskom kiša i poplava mi možemo u Velikoj Kladuši očekivati epidemiju tifusa, bilo koje zarazne bolesti koje nećemo moći riješiti, a ne možemo preventivno djelovati jer je smještaj faktor broj jedan”, kazao je Hazim Kapić, ministar zdravstva u Vladi Unsko-sanskog kantona.

Pogoršanje očekuje i direktor Doma zdravlja iz Velike Kladuše Senad Okanović.

“S obzirom na vremenske prilike i uvjete u kojima migrantska populacija boravi očekujemo pogoršanje zdravstvenih prilika i situacije. Moguće je čak i ugrožavanje domaćeg stanovništva”, kaže Okanović.

Uslovi boravka nisu bolji ni u Đačkom domu u Bihaću, iako su prije nekoliko dana počeli radovi na sanaciji krova i obezbjeđenju objekta koje finansira Međunarodna organizacija za migracije.

Vladimir Mitkovski, humanitarni koordinator IOM-a za Unsko-sanski kanton navodi da se radi o “malim rekonstrukcijama postojećeg objekta”.

“Rekonstrukcije podrazumijevaju sanaciju jednog dijela krova objekta, budući da nakon svake kiše voda s krova dolazi čak do prvog sprata. Objekt ima struju, tako da je to veoma opasno. Postavit ćemo ograde na stubišta unutar objekta zbog sigurnosnih razloga, kao i na terasama. Prozori, ako budu zatvoreni, to će biti urađeno najlonom. Ovo evidentno nisu nikakvi radovi na pripremi objekta za zimu i njegovo utopljavanje, već određeni zahvati iz sigurnosnih razloga”, kazao je Mitkovski koji je pozvao nadležne na svim nivoima da “konačno definišu lokaciju na kojoj će biti uspostavljen prihvatni migracioni centar”.

Od početka godine do kraja augusta kantonalna policija je evidentirala 5.893 migranta.

Danas je u Sarajevu održan i sastanak Oparativnog štaba za pitanja migracija u BiH, gdje je zaključeno da je od početka godine u državu ušlo 12.752 migranta, a procjene nadležnih agencija su da se trenutno na prostoru Unsko-sanskog kantona nalazi oko 1.500 migranata.

“U toku su građevinski radovi u prihvatnim centrima u Bihaću, gdje se vrši sanacija krova, postavaljanje stolarije i izgradnja vanjske ograde, čime će se poboljšati uslovi za boravak migranata koji se trenutno nalaze u ovom centru, a istovremeno se vrši rekonstrukcija objekta u Ušivku kod Sarajeva. Zaključeno je da se nastave aktivnosti na opremanju i stavljanju u funkciju objekta Agrokomerca kod Velike Kladuše, dok će u objektu Sedra kod Cazina u naredne dvije sedmice biti prošireni kapaciteti za prijem do 400 migranata iz najugroženijih kategorija, odnosno porodica sa djecom”, saopšteno je iz Operativnog štaba.

Dženita Duraković