Članak

Istraga povodom Mladićevog javljanja u televizijsku emisiju

16. Novembra 2018.15:45
Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) pokrenuo je istragu kako bi utvrdio da li je nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske (RS) Ratko Mladić prekršio neko pravilo javljajući se telefonom iz pritvora u emisiju jedne srbijanske televizije – TV Happy.

This post is also available in: English

Mladić se obratio gostima u emisiji Vojsilavu Šešelju i Pavelu Dorokhinu nakon što ga je telefonskim putem pozvao njegov sin Darko, koji je također gostovao u toj emisiji.

Glasnogovornica MMKS-a Helena Eggleston je za BIRN rekla da pritvorenici imaju pravo da komuniciraju sa članovima svojih porodica, ali da svaki kontakt s medijima mora biti unaprijed odobren od Sekretarijata suda.

Ona je odbila komentarisati o eventualnim sankcijama koje bi Mladić mogao snositi.

“Sada je na Sekretarijatu da odluči da li je došlo do kršenja pravila, i ako jeste, pritvorska jedinica i Sekretarijat će poduzeti određene mjere”, rekla je Eggleston.

Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za srebrenički genocid, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest opština.

Žalbeni postupak, u kojem predstoji usmena rasprava, biće duži nego što je planirano zbog izuzeća sudija.

 

This post is also available in: English