Vijesti


Odbrana se žali na presudu Jerku Ivankoviću Lijanoviću 27. Novembra 2018. Članak Odbrana Jerka Ivankovića Lijanovića, bivšeg ministra u Vladi Federacije BiH, koji je u januaru ove godine pred Kantonalnim sudom u Tuzli osuđen na devet godina zatvora zbog zloupotrebe položaja, uložila je žalbu na presudu Vrhovnom sudu Federacije BiH.
Ahmetspahić kaže da ne bježi od sudskog postupka 27. Novembra 2018. Članak Munib Ahmetspahić, osumnjičen za boravak na sirijskim ratištu, i njegova Odbrana zatražili su od Suda BiH da odbije prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora i predložili izricanje niza mjera zabrane.
Optuženi za ratne zločine obavlja direktorsku funkciju u Republici Srpskoj 27. Novembra 2018. Članak Marinko Đukić, direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, koji je optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Teslića, nastavit će da obnaša svoju funkciju iako bi mu u narednom periodu trebalo započeti suđenje u Sudu Bosne i Hercegovine.
Begiću za primanje mita 28 mjeseci zatvora 27. Novembra 2018. Članak Ekološki inspektor u opštini Srebrenica Ilijas Begić osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na dvije godine i četiri mjeseca zatvora zbog primanja mita u iznosu 2.500 konvertibilnih maraka (KM).
Naredne sedmice presuda Naseru Oriću 23. Novembra 2018. Članak Sud BiH će naredne sedmice izreći tri prvostepene i jednu drugostepenu presudu zbog ratnih zločina počinjenih na području Foče, Sarajeva, Prijedora i Srebrenice.
Podignuta optužnica za zločine u Gacku 23. Novembra 2018. Članak Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Predraga Lažetića, nekadašnjeg pripadnika paravojne formacije “Beli orlovi” i Vojske Republike Srpske (VRS), zbog maltretiranja 11 osoba bošnjačke nacionalnosti u “Samačkom hotelu” Termoelektrane Gacko u junu 1992. godine.
Uhapšen Munib Ahmetspahić, saučesnik u napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu 23. Novembra 2018. Članak Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u četvrtak navečer na Međunarodnom graničnom prelazu Aerodrom Sarajevo Muniba Ahmetspahića, osumnjičenog za terorizam, saznaje Balkanska istraživačka Mreža u BiH (BIRN BiH) iz izvora bliskih istrazi.
Begić: Nisam uzeo mito, to su bile pare za podsticaj 22. Novembra 2018. Članak Ekološki inspektor u opštini Srebrenica Ilijas Begić (58) u banjalučkom Okružnom sudu je istakao da nije uzeo mito od direktora poslovnice firme “Master Frigo” Milisava Jovanovića već da su to pare koje je dobio kao koperant firme za podsticaj.
Zatraženo izručenje turskog državljanina 22. Novembra 2018. Članak Republika Turska je od državnih organa Bosne i Hercegovine zatražila izručenje svog državljanina Ozera Ozsaraya zbog sumnje o učešću u naoružanoj grupi FETO, koju Turska smatra terorističkom.
Odgođeno suđenje Esedu Radeljašu i ostalima 22. Novembra 2018. Članak Suđenje za zloupotrebe položaja u sarajevskoj Općini Novi Grad odgođeno je zbog nedolaska na ročište optuženog Nedžada Kapetanovića.