Vijesti


Mićo Praštalo, optužen za zločine u Ključu, pronađen mrtav u automobilu 22. Novembra 2018. Članak Mićo Praštalo, kojem se pred Sudom BiH sudilo za ratne zločine počinjene na području Ključa, pronađen je mrtav, potvrdili su za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK).
Meron tvrdi da ne postoji lični sukob sa sudijom Antonettijem 21. Novembra 2018. Članak Ne postoji lični sukob između dvojice sudija Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), kazao je predsjednik Mehanizma Theodor Meron o posljednjim odlukama koje je donio sudija Jean Claude Antonetti, odgovarajući na pitanje novinarke Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine BIRN BiH.
Ponovo otvorena istraga za “Dobrovoljačku” protiv pet osoba 21. Novembra 2018. Članak Tužilaštvo BiH stavilo je van snage Naredbu o obustavi istrage u predmetu “Dobrovoljačka” u odnosu na pet osoba i naredilo ponovno otvaranje istrage.
Novak Đukić upisan u izborni spisak, porodice žrtava sa Kapije ogorčene odlukom CIK-a 21. Novembra 2018. Članak Nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) BiH upisala u Centralni izborni spisak Novaka Đukića, pravomoćno osuđenog za zločin na tuzlanskoj Kapiji i za kojim je raspisana potjernica, porodice žrtava su još jednom izrazile ogorčenost zbog propusta državnih institucija.
Migrante zaglavljene u BiH probudio dolazak zime (FOTO) 21. Novembra 2018. Članak Snijeg i hladnoća, prvi znakovi zime, došli su u Bosnu i Hercegovinu, gdje hiljade izbjeglica i migranata ostaju zaglavljene na svom putu prema Evropskoj uniji.
Obilježavanja mjesta stradanja kao pouka budućim generacijama 21. Novembra 2018. Članak Grupa mirovnih aktivista ovog mjeseca je posjetila neobilježena mjesta stradanja u Vitezu, Bosanskom Petrovcu, Kotor-Varoši i na Manjači, uz poruku da se zla koja su se dešavala tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini ne smiju ponoviti.
Bira se novi glavni federalni tužilac 20. Novembra 2018. Članak Federalno tužilaštvo je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) uputilo inicijativu za imenovanje novog glavnog federalnog tužioca, jer je dosadašnji glavni tužilac Zdravko Knežević otišao u penziju.
Predsjednik Haškog suda kritizirao srbijansku premijerku zbog negiranja genocida 20. Novembra 2018. Članak Predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale Theodor Meron kritizirao je srbijansku premijerku Anu Brnabić zbog negiranja da su zločini počinjeni u Srebrenici bili čin genocida.
Podignuta optužnica za krijumčarenje sedam migranata 20. Novembra 2018. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri osobe koje se terete za krijumčarenje sedam migranata iz Afganistana i Irana i za organiziranje njihovog ilegalnog prebacivanja u zemlje Evropske unije.
Kurir: Optuženom Hamziću platila 8.000 maraka 20. Novembra 2018. Članak Na suđenju za nezakonitu uknjižbu nekretnina pred sarajevskim Kantonalnim sudom, svjedokinja tužilaštva kazala je da poznaje optuženog Ismeta Hamzića, kojeg je angažovala kao advokata za rješavanje spora sa zemljištem iz 2014. godine.