Vijesti


Migranti iz straha ostaju u hladnom i blatnjavom šatorskom naselju 29. Novembra 2018. Članak Jusuf Zafer sprema se sedmi put pokušati preći hrvatsku granicu na svom dvogodišnjem putu iz Pakistana.
Peco pristao na nagodbu za naknadu štete 28. Novembra 2018. Članak Darko Peco, koji je skupa s više osoba bio uhapšen zbog sumnje da su planirali izvršiti teroristički napad za Novu 2016. godinu, i protiv kojih je istraga obustavljena, pristao je na nagodbu s Pravobranilaštvom BiH da mu se isplati naknada na ime nematerijalne štete.
Banja Luka: “Nećemo iznositi dokaze jer Jeličić nije kriv” 28. Novembra 2018. Članak Milan Petković advokat Borislava Jeličića odustao je od iznošenja materijalnih dokaza jer kako kažu ne moraju ništa dokazivati, s obzirom da njegov branjenik nije kriv.
Ponovo otkazano suđenje u predmetu “Trezor” 28. Novembra 2018. Članak Suđenje optuženim u predmetu “Trezor” ponovo je otkazano u Okružnom sudu u Banjaluci.
Šešelju odbijeno pravo žalbe na osuđujuću presudu 28. Novembra 2018. Članak Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je predsjedniku Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju pravo na žalbu na pravosnažnu presudu kojom je osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja i počinjenja progona Hrvata 1992. u selu Hrtkovci u Vojvodini.
Određen pritvor Munibu Ahmetspahiću 28. Novembra 2018. Članak Državni sud odredio je pritvor Munibu Ahmetspahiću, osumnjičenom za boravak na sirijskom ratištu.
Haški sud provjerava uslove izdržavanja kazni u Estoniji 28. Novembra 2018. Članak Mehanizam za međunarodne krivične tribunale (MICT) potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) da vrši provjere nakon što su se osuđenici za ratne zločine žalili na nehumani tretman za vrijeme izržavanja kazni.
Podignuta optužnica za zločine u Bihaću 28. Novembra 2018. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dušana Cimeše, koji se tereti da je 1992. godine na području općine Bihać počinio zločin protiv čovječnosti.
Zatraženo produženje pritvora za osumnjičenog Srećka Trifkovića 27. Novembra 2018. Članak Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je zatražilo produženje pritvora za Srećka Trifkovića, osumnjičenog za ubistvo dva sarajevska policajca, dok je Odbrana zatražila prebacivanje nadležnosti na Sud BiH ili da se prijedlog za pritvor odbaci kao nedopušten.
Počelo suđenje ginekologu za uzimanje mita 27. Novembra 2018. Članak U Okružnom sudu u Banjaluci, republički tužilac Goran Glamočanin rekao je da će dokazati da je ginekolog Opšte bolnice u Gradišci Dragan Janjić uzimao mito, dok Odbrana tvrdi da nije bilo dokaza ni da se podigne optužnica.