Članak

Kurir: Optuženom Hamziću platila 8.000 maraka

20. Novembra 2018.14:13
Na suđenju za nezakonitu uknjižbu nekretnina pred sarajevskim Kantonalnim sudom, svjedokinja tužilaštva kazala je da poznaje optuženog Ismeta Hamzića, kojeg je angažovala kao advokata za rješavanje spora sa zemljištem iz 2014. godine.

Rabija Kozinc ispričala je kako je Hamziću platila 8.000 maraka za usluge rješenja vlasništva parcele u Hrasnom Brdu, koje je testamentom dobila od oca.

“Prethodno me je Maksuma Ikanović maltretirala mjesecima i tražila da isplatim nju i još neke ljude koji su bili na spisku u zemljišnoknjižnom izvatku. Ja sam dala ukupno 5.500 maraka i ovjerila to u opštini, a tek kasnije sam saznala da taj papir ništa ne vrijedi”, kazala je Kozinc, rekavši kako se nakon toga obratila Hamziću.

Dodala je kako joj je Hamzić rekao da mora dati 6.000 maraka, a zatim još dvije hiljade.

“Te dvije hiljade su značile da se postupak ubrza”, rekla je svjedokinja.

Svjedok Bahrudin Herenda, koji je ujedno i advokat, svjedočio je na okolnosti zamjene advokata u određenim postupcima pred sudovima, koje mu je ponudio Ismet Hamzić. Jedan od slučajeva je bio sa sudskim sporom koji je imao Sven Alkalaj.

“Ukupno sedam ili osam predmeta mi je Ismet prebacio. Sjećam se predmeta Svena Alkalaja. Radilo se o ugovoru o poklonu”, kazao je Herenda, ističući da je za taj angažman on uredno isplaćen.

Optužnica tereti Ismeta Hamzića da je od 2013. do 2016. organizovao grupu koja je nelegalnim radnjama izdejstvovala 46 nezakonitih presuda u sarajevskom Općinskom sudu.

Uz Hamzića, optuženi su uposlenica Kantonalnog suda Mirsada Alić, sutkinja Općinskog suda Milena Rajić, uposlenici istog suda Tanja Jović, Zaim Spahović, Muamer Pita te Pero Vuković i advokatica Samina Skopak.

Prema navodima Tužilaštva, Hamzić je, preko službenica suda kojima je za tu uslugu davao novac, osigurao da se predmeti dodijele u rad sutkinji Rajić, koja je kršenjem zakona donosila presude u korist njegovih stranaka, te se tereti da je pokretao parnične postupke, krivotvorio dostavnice, nakon čega su kuriri fiktivnu dostavu prikazivali urednom u sudskim spisima.

Svjedokinja Medžida Ajdin svjedočila je na okolnosti uknjižbe imovine koju je dobila nasljedstvom nakon smrti roditelja, na ime drugih ljudi.

Na upit tužiteljke Sabine Sarajlije da li je tim povodom ikada pozivana na sud, Medžida je odgovorila da jeste.

“Pozvana sam kao optužena na sud, i to je normalna procedura prilikom uknjižbe imovine. Riječ je o parceli u Nahorevu, gdje je na zemlji mojih roditelja neka žena napravila kuću i živjela tu više od 50 godina”, rekla je Medžida, dodajući da ne potražuje nikakvu naknadu za to.

Na upit Odbrana da li postoji mogućnost da je nekad neko ranije od njenih roditelja prodao tu zemlju bez ugovora, svjedokinja je odgovorila potvrdno.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. decembar.

 

Admir Muslimović