Članak

Mićo Praštalo, optužen za zločine u Ključu, pronađen mrtav u automobilu

22. Novembra 2018.10:54
Mićo Praštalo, kojem se pred Sudom BiH sudilo za ratne zločine počinjene na području Ključa, pronađen je mrtav, potvrdili su za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK).

This post is also available in: English

Glasnogovornica Uprave policije Snežana Galić je rekla za BIRN BiH da se radi o nasilnoj smrti, a dosadašnje uviđajne radnje su pokazale da je najvjerovatnije riječ o samoubistvu.

Policiji je, kako je navela Galić, jučer prijavljeno da je na putu u mjestu Lušci-Palanka (općina Sanski Most) pronađeno beživotno tijelo u automobilu, nakon čega je obavljen uviđaj s Tužilaštvom USK-a.

“Ne znam šta se desilo, samo su mi javili da je umro”, kazala je advokatica Zorana Čarkić za BIRN BiH, pojasnivši da je tu informaciju dobila od porodice optuženog tokom jučerašnjeg dana.

Državno tužilaštvo je teretilo Praštala, bivšeg komandanta Šestog bataljona Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), za učešće u progonu civilnog nesrpskog stanovništva. Praštalo je optužen da je naredio i izvršio ubistva, kao i da je znao a nije spriječio ubistva, zatvaranja i druga oduzimanja fizičke slobode.

Ovaj postupak se vodio pred Državnim sudom, a u toku je bio dokazni postupak Tužilaštva.

Povezani članci

Lamija Grebo


This post is also available in: English