Članak

Ahmetspahić kaže da ne bježi od sudskog postupka

27. Novembra 2018.12:35
Munib Ahmetspahić, osumnjičen za boravak na sirijskim ratištu, i njegova Odbrana zatražili su od Suda BiH da odbije prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora i predložili izricanje niza mjera zabrane.

Branilac Rusmir Karkin je rekao da je prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora neosnovan i na određeni način besmislen, pogotovo kada je u pitanju opasnost od bjekstva.

“Nesporno je da se vraća iz Sirije dobrovoljno. Znao je da postoji sigurnosna provjera i da će stupanjem na teritoriju BiH, odnosno Aerodrom Sarajevo, biti lišen slobode. Iskazao je volju da nema namjeru da izbjegava krivični postupak. Nema namjeru da više napušta BiH”, naveo je Karkin.

Prema riječima branioca, finansijsko-materijalna situacija u kojoj se osumnjičeni nalazi, ali i fizička spremnost, jer se radi o invalidu, isključuju mogućnost ponavljanja djela.

“Svjedoci smo da na desetine građana BiH odlazi na ratišta širom svijeta, pa konkretno i u Siriju, ali u ovom slučaju puštanje na slobodu mog branjenika ne predstavlja nikakvo uznemirenje javnosti”, rekao je branilac, koji je umjesto pritvora predložio da se osumnjičenom izrekne niz mjera zabrane.

Tužilac Dubravko Čampara je kazao da trenutno boravak na slobodi osumnjičenog ne može garantirati vođenje postupka, kao i da danas iz Sirije niko ne dolazi dobrovoljno, kao što je bio slučaj 2012. i 2013. godine, pogotovo što su terorističke organizacije izgubile teritorije koje su kontrolirale.

“Dok se ne uradi istraga do kraja, ne možemo znati zbog čega se Munib Ahmetspahić vratio”, dodao je tužilac.

Na ročištu je rečeno da je Ahmetspahić dio vremena proveo u Turskoj na liječenju, ali da se ne vraća u Siriju kao vojnik, već zbog finansijskih motiva.

Ahmetspahić se usprotivio određivanju pritvora i kazao da ne bježi od sudskog procesa.

“Niti imam namjeru niti mogućnost da napuštam zemlju, niti da izbjegavam postupak”, naveo je Ahmetspahić.

Ahmetspahić je uhapšen u petak na Aerodromu Sarajevo zbog sumnje da je učestvovao u ratu u Siriji. Prethodno je pravosnažno oslobođen za učešće u terorističkom napadu 2011. godine u kojem je Mevlid Jašarević pucao na Ambasadu SAD-a u Sarajevu.

Odluka o prijedlogu Tužilaštva će biti donesena naknadno.

 

Haris Rovčanin