Vijest

Valentin Ćorić odslužio zatvorsku kaznu

12. Februara 2024.11:05
Nekadašnji načelnik Uprave Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i ministar unutrašnjih poslova takozvane Herceg-Bosne Valentin Ćorić okončao je odsluženje kazne od 16 godina zatvora na prijevremenoj uslovnoj slobodi, saopćeno je iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS).
Valentin Ćorić i Berislav Pušić. Foto: EPA/Jiri Buller

Iz Mehanizma su naveli da je Ćorić služenje kazne pod nadzorom Mehanizma okončao 22. januara. Njemu je u januaru 2019. godine odobreno uslovno prijevremeno puštanje na slobodu na osnovu Odluke tadašnjeg predsjednika Mehanizma Theodora Merona, nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

U novembru 2017, Ćorić i još petorica bivših zvaničnika takozvane Herceg-Bosne osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u BiH.

Jadranko Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne, osuđen je na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili Bruno Stojić, nekadašnji ministar odbrane Herceg-Bosne, te bivši načelnici Glavnog štaba HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković. Ćorić je osuđen na 16 godina, a predsjednik Komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora.

Ćorić je osuđen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti uključujući ubistvo, progon, deportaciju, silovanje, zatvaranje, protivpravni rad i nečovječno postupanje.

Uzimajući u obzir da Ćorić više nije u nadležnosti Mehanizma, kako navode, na spisku osoba koje su osudili Međunarodni krivični sud za Ruandu, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ili Mehanizam i koje još uvijek izdržavaju kazne, sada se nalazi 49 imena.

U zatvorima u 12 država, kako se dodaje, nalaze se 42 osobe, dok su četiri privremeno u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija, gdje čekaju na transfer u države sprovođenja kazni, a tri osobe su uslovno prijevremeno puštene na slobodu.

Lamija Grebo