Vijesti


Kriterij “dosadašnja saradnja” se često koristio, ali i izazivao sporove 8. Januara 2019. Članak Pred Kantonalnim sudom u Tuzli, na suđenju za zloupotrebe u Rudniku mrkog uglja (RMU) “Đurđevik”, ekonomski vještak Odbrane Amir Hasičević rekao je da je kriterij “dosadašnja saradnja” u tenderima izazivao sporove.
Bivši pomoćnik direktora zatvora u Tuzli osuđen za zloupotrebe 8. Januara 2019. Članak Kantonalni sud Tuzla potvrdio je prvostepenu presudu Općinskog suda Tuzla te osudio Robina Mujačića, bivšeg pomoćnika direktora Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Tuzla, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja.
Svjedok: Božić imao “ozbiljne namjere” da počini teroristički akt 7. Januara 2019. Članak Zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva kazao je da smatra da su namjere optuženog Maksima Božića da počini teroristički napad bile ozbiljne.
Podignuta optužnica protiv državljana Pakistana, Iraka i BiH za krijumčarenje 3. Januara 2019. Članak Državno tužilaštvo je protiv sedam osoba – državljana BiH, Iraka i Pakistana – podiglo optužnicu za krijumčarenje migranata, čime su ostvarili imovinsku korist veću od 70.000 maraka.
Ratko Mladić ponovo u sudnici sredinom februara 3. Januara 2019. Članak Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) je novu statusnu konferenciju u postupku protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića zakazalo za 18. februar ove godine.
Ukinuta presuda za zločine u Sarajevu 3. Januara 2019. Članak Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu kojom su Elvir Muminović, Samir Kešmer i Mirsad Menzilović proglašeni krivima za zločine počinjene na području Sarajeva i odredilo održavanje novog suđenja.
Podignuta optužnica protiv tri osobe za zločin u Prijedoru 31. Decembra 2018. Članak Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Ranka Babića, Bratislava Bilbije i Đure Adamovića za zločin počinjen nad civilima u mjestu Ljeskare kod Prijedora u ljeto 1992. godine.
Uspješna ekspanzija u trinaestoj godini rada BIRN-a BiH 31. Decembra 2018. Članak Trinaestu godinu rada Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) obilježila je nagrada za najbolju istraživačku priču o korupciji, puštanje prve baze podataka o kupovini službenih automobila, kao i kontinuirano izvještavanje o ratnim zločinima, radikalizaciji, organiziranom kriminalu i problemima u pravosuđu.
Podignuta optužnica za zločine na području Goražda i Višegrada 28. Decembra 2018. Članak Državno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Ćamila Ramića, Mehmedalije Topalovića, Himze Selimovića, Ramiza Mićivode i Mustafe Stovraga zbog zločina protiv ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti počinjenih tokom 1992. i 1993.
Predmet Dragičević odlazi u Tužilaštvo BiH 28. Decembra 2018. Članak Republičko i Okružno javno Tužilaštvo Banjaluka razmatraju da predmet Dragičević upute Tužilaštvu BiH, kako bi preispitali nadležnost, rekao je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija.