Članak

Kriterij “dosadašnja saradnja” se često koristio, ali i izazivao sporove

8. Januara 2019.12:10
Pred Kantonalnim sudom u Tuzli, na suđenju za zloupotrebe u Rudniku mrkog uglja (RMU) “Đurđevik”, ekonomski vještak Odbrane Amir Hasičević rekao je da je kriterij “dosadašnja saradnja” u tenderima izazivao sporove.

Odgovarajući na pitanja advokata Mensura Radončića, vještak Hasičević je kazao da je često bila uobičajena praksa da se prilikom objave tendera koristi kriterij “dosadašnja saradnja”, ali i da su često bili sporovi oko ovog kriterija.

“U stručnim krugovima se često govorilo da se ova odredba ne bi trebala koristiti i da bi mogla biti diskriminatorna”, rekao je Hasičević.

U ovom predmetu se sudi Adnanu Šabiću, bivšem direktoru RMU-a “Đurđevik”, Esadu Hodžiću, bivšem šefu Službe za komercijalne poslove, i Nerminu Aliću, bivšem rukovodiocu Sektora trgovine na veliko u firmi “Junuzović kopex”. Oni su optuženi zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, a u vezi s nabavkom i prodajom veće količine dizel-goriva tokom 2006. godine.

U optužnici, koja je podignuta i protiv pravnog lica “Junuzović kopex”, navedeno je da je Šabić donio odluku o provođenju postupka javne nabavke za devet miliona litara dizel-goriva za period od dvije godine i 32.000 litara benzina.

U cijeloj proceduri je sporan kriterij “dosadašnja saradnja”, koji je firmu “Junuzović kopex” stavio u povlašteni položaj, bez obzira što je druga firma imala jeftiniju ponudu za iznos od oko 750.000 KM. Nakon dugogodišnjeg procesa, firma “Shell-Elektron” je pravosnažnom odlukom Suda BiH od Rudnika naplatila izgubljenu dobit u iznosu od oko 1.160.000 KM, čime je Rudnik oštećen i za ovaj iznos.

Hasičević je govorio i o ponuđačima, te je istakao da ukoliko neki ponuđač ponudi cijenu koja je ispod nabavne cijene, takav ponuđač može biti eliminisan jer je dao nerealnu cijenu.

Naredno ročište je zakazano za 28. januar, kada bi trebao biti saslušan optuženi Šabić.

Samir Karić