Članak

Podignuta optužnica protiv državljana Pakistana, Iraka i BiH za krijumčarenje

3. Januara 2019.15:25
Državno tužilaštvo je protiv sedam osoba – državljana BiH, Iraka i Pakistana – podiglo optužnicu za krijumčarenje migranata, čime su ostvarili imovinsku korist veću od 70.000 maraka.

Optužnicom se Ahmed Usman-Ali Maqsood, Alen Amin, Raheem Javed, Anela i Adela Čomor, Anna Dumančić i Aziz Husković terete da su tokom 2018. godine izvršili krijumčarenje najmanje 46 ilegalnih migranata, uglavnom državljana Pakistana, Afganistana, Iraka, Irana, Sirije i Indije.

U optužnici se navodi da su se Maqsood i Amin, kao organizatori skupine, te Javed, kao član skupine, lažno predstavljali kao migranti, kako bi se kretali među migrantima i ostvarivali kontakte sa osobama koje su spremne platiti veće novčane iznose za ilegalno krijumčarenje prema zemljama Evropske unije, te istovremeno kako bi izbjegli da budu otkriveni od organa kaznenog gonjenja.

“Optuženi su preuzimali migrante pri ilegalnom ulasku u BiH, najčešće na području Zvornika, Višegrada i Bijeljine, vršili njihov transport u BiH, smještaj na skrivenim lokacijama, te krijumčarenje prema području Hrvatske, najčešće na području Bihaća, Livna, Ljubuškog ili Čapljine, gdje bi ih predavali drugim osobama, ili uputili kako da ilegalno prijeđu granicu izvan zvaničnih graničnih prijelaza”, stoji u optužnici, koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Denis Džidić