Vijesti


Upitne plate za tužioce i sudije 17. Januara 2019. Članak Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je ponovno pozvalo predstavnike izvršne i zakonodavne organe vlasti da se u budžetu za 2019. godinu osigura dovoljno sredstava za plate tužiocima i sudijama koji rade na predmetima ratnih zločina.
Čaušević u Sarajevo dolazio zbog sjednica Upravnog odbora 17. Januara 2019. Članak Svjedokinja Odbrane je na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) rekla da je Kemal Čaušević u Regionalni centar Sarajevo dolazio zbog sjednica.
U Srbiji hapšenje zbog planiranja terorističkog napada 16. Januara 2019. Članak Policija u Novom Pazaru uhapsila je Armina Alibašića zbog sumnje da je planirao teroristički napad, a predmet bi mogao preuzeti i srbijanski ured tužioca za organizirani kriminal.
Valentin Ćorić izlazi na prijevremenu slobodu 16. Januara 2019. Članak Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odobrio je zahtjev Odbrane bivšeg zapovjednika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Valentina Ćorića za puštanje na prijevremenu slobodu, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdio je njegov advokat Dražen Plavec.
Mihajlović: Predaja novca na povjerenje 15. Januara 2019. Članak Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da nije posumnjao da daktilografkinja optuženog tužioca Bože Mihajlovića radi mimo njegovog znanja.
Bivši specijalci ostaju u pritvoru 15. Januara 2019. Članak Bivši specijalci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) i jedan civil, koji su optuženi za oružanu pljačku 616.548 konvertibilnih maraka (KM), ostaće u pritvoru jer je Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio njihove žalbe na rješenja Vrhovnog suda RS-a o produženju pritvora.
Zatražena oslobađajuća presuda za Jasminu Horo 15. Januara 2019. Članak Na suđenju za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad, Odbrana Jasmine Horo je u završnoj riječi zatražila da ona bude oslobođena krivnje za djela koja su joj optužnicom stavljena na teret.
Kordić i ostali: Pozajmica bez kamata 14. Januara 2019. Članak Na suđenju za zloupotrebe u Službi za poslove sa strancima u Mostaru, Tužilaštvo BiH nastavilo je s prezentovanjem prisluškivanih razgovora između optuženih Borisa Kordića, Josipa Kvesića i Vlatke Puljić.
Kalašnjikov i 404 komada municije spremni za upotrebu 14. Januara 2019. Članak Na suđenju za planiranje i pripremanje terorističkog napada, vještak balističar je utvrdio da su puška “kalašnjikov” i 404 komada municije – koji su pronađeni u porodičnoj kući optuženog Edina Hastora – tehnički ispravni.
Podignuta optužnica protiv Muniba Ahmetspahića zbog terorizma 14. Januara 2019. Članak Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Muniba Ahmetspahića koja ga tereti za terorizam, odnosno da je boravio na području Sirije i Iraka kao pripadnik paravojnih formacija koje je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) proglasilo terorističkim.