Vijesti


U kancelariji Amira Zukića nije primijećen novac 14. Januara 2019. Članak Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, svjedokinja Kantonalnog tužilaštva je rekla da optuženi Amir Zukić u kancelariji nije imao neki novac.
Potvrđena optužnica protiv haškog osuđenika Dragoljuba Kunarca 11. Januara 2019. Članak Sud BiH je protiv Dragoljuba Kunarca potvrdio optužnicu za zločin na području Foče počinjen 1992. godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Sljedeće sedmice žalba na presudu za zločin u Mostaru 11. Januara 2019. Članak Naredne sedmice pred Sudom BiH bit će iznesena žalba Tužilaštva BiH na presudu kojom je Mile Puljić, nekadašnji zapovjednik Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), oslobođen optužbe da je 1993. i 1994.
Šerijatski razlog za prijavu plana napada 10. Januara 2019. Članak Na suđenju za planiranje i pripremanje terorističkog napada, zaštićeni svjedok kazao je da je optuženog Maksima Božića prijavio Državnoj agenciji za istrage i zaštititu (SIPA) kako ne bi nanio štetu sebi i drugima.
Potvrđeno oslobađanje Končara i Krupljanina, Vlasenku novo suđenje 10. Januara 2019. Članak Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je dio prvostepene presude kojom su Rade Vlasenko, Drago Končar i Milan Krupljanin oslobođeni krivice da su počinili zločine u Prijedoru, dok je u vezi s odbijajućim dijelom iste odluke koji se odnosi na Vlasenka naloženo novo suđenje.
Bez uputa da se pri uvozu tekstila favorizuju firme 10. Januara 2019. Članak Svjedoci Odbrane su na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću rekli da nisu dobili upute da pri uvozu tekstila favorizuju neke od firmi na štetu drugih.
Odgođeno suđenje zbog smrti optuženog Kapetanovića 10. Januara 2019. Članak Suđenje za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad odgođeno je zbog smrti optuženog Nedžada Kapetanovića.
Optužnica protiv bivšeg ministra i rukovodstva GRAS-a 9. Januara 2019. Članak Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu protiv pet osoba zbog sumnje da su izbjegavale postupak javnih nabavki prilikom kupovine 26 rabljenih autobusa na plin u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću “Gradski saobraćaj Sarajevo” (KJKP GRAS) od firme “Junuzović kopex” iz Lukavca tokom 2017. godine.
Apel aktivista s “periferije” građanima EU: Nemojte biti nijemi 9. Januara 2019. Članak Aktivisti iz zemalja bivše Jugoslavije pozvali su građane zemalja Evropske unije (EU) da pokažu političku hrabrost i solidarnost sa migrantima i zatraže od njihovih vlada da poštuju ljudsko dostojanstvo.
Interpol raspisao potjernicu za Jozom Đojićem 8. Januara 2019. Članak Interpol je raspisao potjernicu za Jozom Đojićem, bivšim pripadnikom Hrvatskog vijeća obrane (HVO), osuđenim na šest godina zatvora zbog silovanja ženske osobe u Odžaku.