Vijesti


Potvrđena optužnica protiv Dušana Spasojevića 28. Decembra 2018. Članak Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Dušana Spasojevića za zločin počinjen u Zvorniku 1992. godine.
Potvrđena optužnica za rušenje Aladža džamije u Foči 28. Decembra 2018. Članak Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Gorana Mojovića koji se tereti da je 2. augusta 1992.
Podignuta optužnica za zločine na području Lukavca 28. Decembra 2018. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osam osoba zbog zločina počinjenog 1992. godine na više lokacija na području Lukavca.
Po dvije optužnice i presude za terorizam 28. Decembra 2018. Članak Državno tužilaštvo je tokom 2018. godine podiglo dvije optužnice za terorizam, dok je u istom periodu Sud BiH izrekao dvije presude za ista djela, od kojih je jedna pravosnažna.
Klanjanje džuma-namaza u porodičnoj kući 27. Decembra 2018. Članak Na suđenju za planiranje i pripremanje terorističkog napada, brat optuženog Edina Hastora ispričao je da je izvjesni period u prizemlju njihove porodične kuće petkom obavljan džuma-namaz.
Optuženom pozlilo, svjedok pao 27. Decembra 2018. Članak Aleksandar Popović, bivši specijalac Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) optužen za oružanu pljačku, zatražio je danas u sudnici da sudije pozovu hitnu pomoć, nakon čega je suđenje u Okružnom sudu Banjaluka prekinuto.
Desetine istraga za nerasvijetljena ubistva u Republici Srpskoj 27. Decembra 2018. Članak Više od 40 ubistava koja su se u proteklih 20 godina dogodila na području koje pokriva Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ostalo je nerasvijetljeno, a među žrtvama su bili policajci, povratnici, osobe dovođene u vezu s kriminalnim krugovima i obični građani.
Podignuta optužnica protiv Ramiza Drekovića 27. Decembra 2018. Članak Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Ramiza Drekovića, nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog na području općine Konjic.
VSTV će provjeravati postupanje tužilaca u Banjoj Luci u vezi hapšenja 26. Decembra 2018. Članak Iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazali da su po službenoj dužnosti registrovali pritužbu o mogućoj povredi dužnosti tužilaca Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci u vezi hapšenja.
Kukić se protivio zaposlenju Škalje jer nije iz Tuzlanskog kantona 26. Decembra 2018. Članak Na suđenju Mirsadu Kukiću zbog zloupotreba pri zapošljavanju u javnim preduzećima, svjedok Kantonalnog tužilaštva je kazao kako se optuženi protivio zaposlenju izvjesnog Škalje u “Elektrodistribuciju Tuzla” jer je dolazio s područja drugog kantona.