Vijesti


Gordana Tadić imenovana za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH 23. Januara 2019. Članak Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) imenovalo je Gordanu Tadić za novog glavnog tužioca Državnog tužilaštva i ovu poziciju bi trebala obnašati narednih šest godina.
Članovi VSTV-a diskutuju o izboru novog glavnog tužioca 23. Januara 2019. Članak Nakon iznesenih planova rada tri kandidata za poziciju rukovodioca Državnog tužilaštva, članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) započeli su raspravu nakon koje će biti imenovan novi glavni tužilac Tužilaštva BiH.
Kandidati predstavili programe, Tadić ima najviše bodova 23. Januara 2019. Članak Vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca Gordana Tadić dobila je najviše bodova od komisije za izbor novog glavnog tužioca, objavljeno je na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) koja je u toku i na kojoj se nakon predstavljanja programa tri kandidata očekuje izbor novog glavnog tužioca.
Potvrđena optužnica za prevare pri isporuci vozila Vijeću ministara 22. Januara 2019. Članak Osnovni sud Brčko distrikta potvrdio je optužnicu koja preduzeća “Brčko Gas” i “Transjug L” te njihove direktore Simu Brkića i Duška Sofrenovića terete za zloupotrebe i prevare u vezi s prepravkama na Audiju i isporukom ovog vozila Vijeću ministara bez karakteristika i opreme tražene javnim tenderom.
Salihović: Istraga obustavljena 14 mjeseci nakon disciplinske odluke 22. Januara 2019. Članak Godinu i dva mjeseca nakon što je donesena drugostepena disciplinska odluka protiv Gorana Salihovića, Tužilaštvo BiH donijelo je odluku o obustavi dijela krivične istrage protiv bivšeg glavnog tužioca ove ustanove jer je protiv njega vođen disciplinski postupak na iste okolnosti koje je istraživalo i Tužilaštvo.
Podignuta optužnica protiv osam bivših pripadnika Armije BiH 22. Januara 2019. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osam nekadašnjih pripadnika Armije BiH (ABiH), koji se terete da su u Križančevom Selu kod Viteza tokom decembra 1993. godine počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i civila.
Optužnica za krijumčarenje oružja i tableta u Švedsku 22. Januara 2019. Članak Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu Republičkog tužilaštva protiv devet osoba zbog sumnje da su vršili nedozvoljenu nabavku vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija, kao i neovlašćenu nabavku i prodaju lijekova.
Kriminalistički tehničar negirao uništavanje dokaza u predmetu “Dragičević” 22. Januara 2019. Članak Kriminalistički tehničar Policijske uprave Banjaluka Zoran Bošnjak izjasnio se danas da nije kriv za uništavanje materijalnih dokaza u istrazi ubistva Davida Dragičevića.
Perković traži 13.000 KM odštete 22. Januara 2019. Članak Saša Perković, koji je pravosnažno oslobođen optužbe za ratni zločin počinjen u Rogatici, tužio je državu zbog više od 800 dana provedenih pod mjerama zabrane, sa zahtjevom da mu se na ime nematerijalne štete isplati iznos od 13.000 konvertibilnih maraka (KM).
Svjedok prijavio Božićev plan da izvrši teroristički akt 21. Januara 2019. Članak Na suđenju za planiranje i pripremanje terorističkog napada, inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ispričao je da je zaštićeni svjedok “A” samoinicijativno prijavio da Maksim Božić “ima namjeru da na teritoriji BiH izvrši teroristički akt”.