Vijesti


Uvozni dokumenti u kontinuitetu slati na provjere 31. Januara 2019. Članak Na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću, svjedok Odbrane je istakao kako su carinski uvozni dokumenti u kontinuitetu slati na provjere i da nijednoj firmi nije dozvoljavao povlašten položaj.
Radeljaš osuđen na dvije godine zatvora, ostali oslobođeni (FOTO) 31. Januara 2019. Članak Bivši ministar i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Esed Radeljaš osuđen je na dvije godine zatvora za zloupotrebe službenog položaja i pranje novca.
Provođenje nalaza vještačenja (ni)je bilo sporno 30. Januara 2019. Članak Svjedok Kantonalnog tužilaštva je na suđenju sutkinji Azri Miletić zbog primanja dara rekao kako misli da je Apelaciono vijeće Suda BiH kojim je predsjedavala optužena, trebalo provesti predložene dokaze Optužbe kako bi se otklonili razlozi zbog kojih je presuda ukinuta.
Sudija Flugge napustio Haški sud i izrazio zabrinutost zbog pritisaka 29. Januara 2019. Članak Sudija Christoph Flugge napustio je Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS), izrazivši zabrinutost “zbog kršenja sudske nezavisnosti uz pomoć Ujedinjenih nacija (UN)”.
Osmanoviću i Toriću tri godine i osam mjeseci zatvora za zloupotrebe pri zapošljavanju 29. Januara 2019. Članak Općinski sud Tuzla je u ponovljenom postupku osudio Midhata Osmanovića na jedinstvenu kaznu od dvije godine i dva mjeseca, a Velida Torića na godinu i po zatvora zbog zloupotreba pri zapošljavanju u Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona (ZZO TK), potvrdili su u tuzlanskom Kantonalnom tužilaštvu.
Potvrđena odbijajuća presuda Nedimu Kulenoviću 29. Januara 2019. Članak Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom je odbijena optužnica protiv Nedima Kulenovića, šefa Grupe za prinudnu naplatu u Regionalnom centru Banjaluka Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), a koja ga je teretila za primanje dara i drugih oblika koristi.
TI BiH: Korupcija u BiH u porastu, pravosuđe doprinosi tome 29. Januara 2019. Članak Transparency International (TI) u Bosni i Hercegovini predstavio je rezultate indeksa percepcije korupcije (CPI) za prošlu godinu, koji pokazuje da se naša zemlja, od ukupno 180 država koje su se našle u istraživanju, nalazi na 89. mjestu. Poredeći rezultate u posljednjih sedam godina – gdje se ocjene za BiH kreću od 42 za 2012.
Dodikov savjetnik Pero Simić ne želi pozive Suda BiH 29. Januara 2019. Članak Savjetnik za medije člana Predsjedništva BiH Pero Simić odbio je telefonski poziv Državnog suda da svjedoči na suđenju za ubistva 67 civila bošnjačke nacionalnosti počinjena u julu 1995. u selu Lokanj kod Zvornika.
Potvrđena optužnica za ubistva tri osobe u Prijedoru 28. Januara 2019. Članak Sud BiH je potvrdio optužnicu koja Ranka Babića, Bratislava Bilbiju i Đuru Adamovića tereti za zločin počinjen u ljeto 1992. godine nad civilima u mjestu Ljeskare kod Prijedora.
Odgođena odluka o sporazumu Vlatke Puljić 28. Januara 2019. Članak Ročište o priznanju krivice Vlatke Puljić u predmetu u kojem su optužena i dvojica službenika Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima BiH u Mostaru, odgođeno je za petak, 1. februar, jer tužitelj Kasim Halilčević nije donio dokaze koji potkrepljuju krivnju optužene.