Vijesti


Begić: Suprotni iskazi svjedoka o istim okolnostima 28. Januara 2019. Članak Na suđenju tužiocu Idrizu Begiću za primanje mita, suočeni su svjedoci Salkan Džakulić i Mevludin Hadžić, koji su dali suprotne iskaze o istim okolnostima.
U četvrtak presuda Radeljašu, Hadžiću i ostalima 28. Januara 2019. Članak Nakon što je Odbrana Damira Hadžića u završnoj riječi zatražila donošenje oslobađajuće presude, izricanje presude optuženima za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad zakazano je za četvrtak, 31. januar. Branilac Davor Martinović je, kako je rekao, uložio trud i napor kako bi uvidio šta je njegovom branjeniku stavljeno na teret, te dodao da ako je i bilo slučajeva oko izuzimanja zemljišta, kao u ovom predmetu, bilo koja općina bi postupila kao što je to uradila Općina Novi Grad.
Bibićev rukopis na papiru u kome je pronađen novac 28. Januara 2019. Članak Rukopis na papiru u kojem je pronađeno 12.700 eura prilikom pretresa kancelarije koju je koristio Amir Zukić, pripada optuženom Safetu Bibiću, rekao je vještak Ismet Katana na suđenju za zapošljavanja u javnim preduzećima.
Potvrđena optužnica protiv Ramiza Drekovića 25. Januara 2019. Članak Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa Armije BiH (ABiH) Ramiza Drekovića koja ga tereti za zločin počinjen u Kalinoviku u proljeće 1995. godine.
Naredne sedmice početak obnovljenog suđenja za silovanje u Sarajevu 25. Januara 2019. Članak Naredne sedmice pred Apelacionim vijećem Suda BiH počet će obnovljeno suđenje Elviru Muminoviću, Samiru Kešmeru i Mirsadu Menziloviću, nakon što je početkom godine ukinuta presuda kojom su ova trojica bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) osuđeni na ukupno 16 godina zatvora za silovanje maloljetne osobe u Sarajevu.
Goran Salihović negirao krivicu 25. Januara 2019. Članak Goran Salihović, bivši glavni državni tužitelj, izjasnio se da nije kriv po optužnici za zloupotrebu položaja koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega.
Potvrđena optužnica: Suđenje GIKIL-u može početi 24. Januara 2019. Članak Općinski sud u Lukavcu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Debasisha Gangulyja, doskorašnjeg generalnog direktora “Global Ispat koksne industrije Lukavac” (GIKIL), kao i protiv ove kompanije, zbog sumnje da su počinili krivično djelo onečišćenje okoliša.
Čaušević davao saglasnost na izvještaje Tužilaštvu BiH 24. Januara 2019. Članak Na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), svjedokinja Odbrane je izjavila da je Kemal Čaušević davao saglasnost na izvještaje o sumnji na počinjenje krivičnog djela koji su prosljeđivani Tužilaštvu BiH.
Potvrđena optužnica protiv Muniba Ahmetspahića 24. Januara 2019. Članak Državni sud potvrdio je optužnicu koja Muniba Ahmetspahića tereti za terorizam, odnosno da je boravio na sirijskom ratištu kao pripadnik formacija koje su Ujedinjene nacije (UN) proglasile terorističkim, naveli su iz Tužilaštva BiH.
Podijeljena mišljenja pravnika o izboru glavne tužiteljice 23. Januara 2019. Članak Nakon izbora Gordane Tadić za glavnu tužiteljicu Državnog tužilaštva različite su reakcije pravnika u BiH, dok jedni navode da očekuju promjene, drugi smatraju da je ona dobar izbor, dok treći ne žele komentarisati njeno imenovanje.