Članak

Potvrđena optužnica za prevare pri isporuci vozila Vijeću ministara

22. Januara 2019.16:51
Osnovni sud Brčko distrikta potvrdio je optužnicu koja preduzeća “Brčko Gas” i “Transjug L” te njihove direktore Simu Brkića i Duška Sofrenovića terete za zloupotrebe i prevare u vezi s prepravkama na Audiju i isporukom ovog vozila Vijeću ministara bez karakteristika i opreme tražene javnim tenderom.

Sofrenoviću je optužnicom na teret stavljena prevara u privrednom poslovanju, a Brkiću zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Prema navodima optužnice, Sofrenović je od “Brčko Gasa” nabavio Audi Q7 za cijenu od 134.250 konvertibilnih maraka (KM) i isporučio ga Vijeću ministara, iako svjestan da to vozilo ne posjeduje tražene karakteristike i opremu navedenu u javnom tenderu.

“Sumnja se da je on sačinio i ovjerio otpremnicu i račun lažno prikazujući da isporučuje vozilo s naručenim karakteristikama i opremom, za koje je ‘Transjugu L’ isplaćen iznos od 219.900 maraka”, stoji u optužnici.

Brkiću je optužnicom na teret stavljeno da je rad servisne službe u “Brčko Gasu” propustio uskladiti s pravilima proizvođača Audi omogućivši zabranjene prepravke na vozilu prodatog ‘Transjugu L’.

“Sumnja se da je on odgovoran za sačinjavanje radnog naloga i zapisnika o demontiranju i montiranju dijelova s ciljem da se lažno prikaže da je na vozilo za Vijeće ministara izvršena ugradnja svih originalnih dijelova, koji su nedostajali prilikom isporuke”, navodi se u optužnici.

Pored Sofrenovića i Brkića, optužnica tereti i preduzeća koja su njih dvojica zastupali zbog odgovornosti za raspologanje protivpravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu od 85.650, maraka, koju je po optužnici pribavio “Transjug L”, odnosno za propuštanje nadzora nad zakonitošću rada zaposlenih u “Brčko Gasu”.

Tužilaštvo Brčko distrikta je uz optužnicu, Osnovnom sudu dostavilo prijedlog oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom.

Prema Bazi službenih auta Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine, kompanija “Brčko Gas” je 2018. godine dobila tendere vrijedne više od 1.300.000 maraka.

Haris Rovčanin