Vijesti


Vlatka Puljić priznala krivicu 21. Januara 2019. Članak Vlatka Puljić postigla je sporazum o priznanju krivice u predmetu u kojem su optužena i dvojica službenika Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima BiH u Mostaru.
Odbrana želi oslobađajuću presudu za Jusufa Čauševića 21. Januara 2019. Članak Odbrana Jusufa Čauševića je na suđenju za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad iznoseći završnu riječ navela da je njen jedini prijedlog izricanje oslobađajuće presude.
Raspisana potjernica za Zoranom Stuparom 21. Januara 2019. Članak Interpol je raspisao međunarodnu potjernicu za Zoranom Stuparom, bivšim pripadnikom Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica protiv kojeg je Sud BiH potvrdio optužnicu zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u tom mjestu.
Raspisan nagradni konkurs za spomenik na Kazanima 18. Januara 2019. Članak Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije objavilo je nagradni konkurs za idejno rješenje spomenika žrtvama ubijenim na Kazanima u Sarajevu.
Iduće sedmice izbor glavnog državnog tužioca 18. Januara 2019. Članak Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) naredne sedmice će izabrati novog glavnog državnog tužioca – čime će biti okončan period od 27 mjeseci u toku kojeg ova institucija nije imala stalnog šefa.
BIRN pozvao Vladimira Putina da oslobodi novinare 17. Januara 2019. Članak Tokom posjete Beogradu Vladimira Putina novinari Balkanske istraživačke mreže (BIRN) iskoristili su priliku da apeluju na ruskog predsjednika da oslobodi zatočene novinare u Rusiji i poštuje ljudska prava.
Zatraženo produženje pritvora za Muniba Ahmetspahića 17. Januara 2019. Članak Tužilaštvo BiH je zatražilo da se pritvor Munibu Ahmetspahiću, osumnjičenom za boravak na sirijskom ratištu, produži za još 15 dana dok Sud BiH ne odluči o optužnici, dok je Odbrana predložila da se osumnjičeni pusti na slobodu uz mjere zabrane.
Suđenje za zločin u Zvorniku počinje 18. februara 17. Januara 2019. Članak Suđenje Miroslavu Markoviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti na području Zvornika 1992. godine, počinje 18.
Human Rights Watch: Sporo procesuiranje ratnih zločina u BiH 17. Januara 2019. Članak Sporo procesuiranje ratnih zločina, diskriminacija manjina i nedostatak kapaciteta za adekvatno zbrinjavanje migranata problemi su sa kojima su se bh.
Zdenko Andabak tuži BiH za oko 50.000 KM 17. Januara 2019. Članak Zdenko Andabak, pravosnažno oslobođen u dva predmeta za zločine počinjene na području Livna, tuži Bosnu i Hercegovinu za oko 50.000 konvertibilnih maraka (KM) zbog boravka u pritvoru i kućnom pritvoru, zabrane putovanja i narušenja ugleda.