Vijesti


Predsjednik Mehanizma odbio Šešeljev zahtjev za žalbu 5. Februara 2019. Članak Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Carmel Agius odbio je zahtjev predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja da mu se odobri pravo na žalbu na pravosnažnu presudu kojom je osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja i počinjenja progona Hrvata 1992. u selu Hrtkovci u Vojvodini.
Markale – simbol ubijenih i ranjenih građana Sarajeva 5. Februara 2019. Članak Polaganjem cvijeća i čitanjem imena građana poginulih na pijaci Markale, porodice i brojni građani obilježili su 25. godišnjicu jednog od najtragičnijih dana u historiji Sarajeva.
Preminuo optuženi Izet Arifović 5. Februara 2019. Članak Izet Arifović, kojeg je Sud BiH nepravosnažno osudio na deset godina zatvora za ubistva civila počinjena na području Srebrenice i Bratunca, preminuo je jučer, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegova braniteljica Lejla Čović.
Prihvaćen sporazum o priznanju Vlatke Puljić 4. Februara 2019. Članak Sud BiH prihvatio je sporazum kojim je Vlatka Puljić priznala krivicu za zloupotrebu položaja u predmetu u kojem su optuženi suspendovani šef i inspektor Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima BiH u Mostaru.
Edukacijom sudija i tužilaca popraviti stanje u pravosuđu 4. Februara 2019. Članak Akademija za pravosuđe Holandije i Centri za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji BiH i Republici Srpskoj potpisali su sporazum o nastavku saradnje na unapređenju edukacije sudija i tužilaca u BiH u cilju poboljšanja stanja u pravosuđu.
Ratkoviću potvrđena osmogodišnja kazna za silovanje u Višegradu 4. Februara 2019. Članak Apelaciono odjeljenje Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Vuk Ratković osuđen na osam godina zatvora za višestruko silovanje jedne ženske osobe u Višegradu.
Iduće sedmice početak obnovljenog suđenja za zločin u Prijedoru 1. Februara 2019. Članak Pred Apelacionim vijećem Suda BiH, obnovljeno suđenje Radetu Vlasenku počet će naredne sedmice, nakon što je početkom godine ukinut dio presude kojim je odbijena optužba za zločin počinjen u Prijedoru.
Optužnica protiv šefa odsjeka u Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica 1. Februara 2019. Članak Republičko tužilaštvo je protiv Jove Jovića, dugogodišnjeg šefa dobojskog odsjeka u Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske, podiglo optužnicu zbog primanja mita.
Otvoren konkurs za novinarske stipendije, rok za prijave 6. mart 1. Februara 2019. Članak Ako imate ideju za dobru priču, želite da se usavršavate ili vam je potreban novac da do kraja istažite temu koja vas zanima, prijavite se za našu novinarsku stipendiju.
Podignuta optužnica protiv inspektora SIPA-e 1. Februara 2019. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darka Marčetića koja ga tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti, iznudu te nedozvoljeno korištenje ličnih podataka.