Članak

Radeljaš osuđen na dvije godine zatvora, ostali oslobođeni (FOTO)

31. Januara 2019.10:21
Bivši ministar i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Esed Radeljaš osuđen je na dvije godine zatvora za zloupotrebe službenog položaja i pranje novca.

Presudom je odlučeno da Radeljaš mora isplatiti novčana sredstva političkoj partiji BOSS u iznosu od 114.255 KM.

Također, Kantonalni sud mu je ovom presudom izdao i zabranu ulaska u zakonodavnu i državnu vlast, koje se finansiraju iz državnog budžeta, za naredne dvije godine.

Istom presudom, Radeljaš je oslobođen optužbi po prvoj tački optužnice, zajedno s Damirom Hadžićem, bivšim načelnikom Općine Novi Grad, kao i službenicima Jasminom Horo i Jusufom Čauševićem.

Optužnica tereti bivšeg načelnika Općine Novi Grad Damira Hadžića i općinske službenike Jasminu Horo i Jusufa Čauševića da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Esedu Radeljašu, kojem je iz budžeta omogućena isplata više od milion konvertibilnih maraka (KM) za zemljište koje je 2006. godine Općini platio 51.340,00 KM.

S njima je bio optužen i Nedžad Kapetanović, koji je preminuo.

U vezi s prvom tačkom optužnice Radeljaš je oslobođen za zloupotrebu položaja, pranje novca i davanje dara, Horo za zloupotrebu položaja i pranje novca, a Čaušević i Hadžić za zloupotrebu položaja.

Radeljaša, pored toga, optužnica tereti da je, kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, u periodu od 2013. do kraja 2014. zloupotrijebio novac iz kantonalnog budžeta u iznosu od 114.255 KM namijenjen isključivo za finansiranje Bosanske stranke (BOSS) i usmjerio ga na privatni račun.

“Iako je znao da isključivo stranka ostvaruje naknade iz budžeta te da kao član ne može koristiti ta sredstva, Radeljaš je podnio zahtjev Skupštini Kantona da se novčana sredstva za stranku BOSS uplaćuju na njegov privatni račun. Skupština Kantona je uplaćivala sredstva na njegov račun, a organi stranke BOSS nisu znali da se sredstva uplaćuju na njegov račun”, kazao je Jasenko Ružić, predsjedavajući Vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu.

Ružić je naglasio da je Radeljaš postupao suprotno pravilniku i statutu partije BOSS.

“Sredstva u iznosu od 114.225 je upotrijebio za svoje lične potrebe i interese. Izvršio je otplatu kredita na svoje ime stavljajući ta sredstva u legalne novčane tokove, čime je počinio krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca”, rekao je Ružić.

Za zloupotrebu položaja Sud ga je osudio na dvije godine zatvora, a za pranje novca šest mjeseci, te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od dvije godine, a u kaznu mu je uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru. Ukinut mu je pritvor i odmah je naređeno njegovo puštanje na slobodu.

Pored izricanja kazne zatvora, nadoknade štete BOSS-u i dvogodišnje zabrane obavljanja funkcija koje se finansiraju iz budžeta, Radeljaš treba Kantonalnom tužilaštvu isplatiti 650 KM za troškove vještačenja i Kantonalnom sudu u Sarajevu 100 KM za paušal.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Albina Sorguč