Vijesti


Potvrđena optužnica za zločine na području Lukavca 8. Februara 2019. Članak Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv osam osoba za zločin počinjen 1992. na području Lukavca.
Disciplinski postupak protiv Dalide Burzić na treću godišnjicu smrti Dženana Memića 8. Februara 2019. Članak Pred Visokim sudskim i tužilačkim vijećem (VSTV BiH) u utorak, 12. februara, održat će se pripremno ročište po tužbi koju je Ured disciplinskog tužioca (UDT) podnio protiv glavne sarajevske tužiteljice Dalide Burzić.
Ukinuta oslobađajuća presuda Miletu Puljiću 8. Februara 2019. Članak Apelaciono vijeće Suda BiH uvažilo je žalbu Tužilaštva BiH protiv oslobađajuće presude Miletu Puljiću, optuženom za zločine počinjene u Mostaru, te naložilo da se suđenje obnovi.
UIO odbila sve prigovore firme “Janus” 7. Februara 2019. Članak Svjedok Odbrane na suđenju Kemalu Čauševiću je rekao da je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) odbila sve prigovore firme “Janus” koji su izjavljeni zbog uvećanja carinske vrijednosti pri uvozu tekstila.
Na laptopu pronađeno uputstvo za pravljenje bombi 7. Februara 2019. Članak Na suđenju za planiranje i pripremanje terorističkog napada, forenzički analitičar kompjuterskih sistema ispričao je da je na jednom od računara oduzetom od optuženih pronađen fajl koji predstavlja uputstvo za pravljenje bombi.
Vlada Republike Srpske imenovala članove Komisija za Srebrenicu i Sarajevo 7. Februara 2019. Članak Vlada Republike Srpske imenovala je danas članove Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu, kao i Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina.
Svjedok kažnjen zbog šutnje u sudu 7. Februara 2019. Članak Goran Janjuz iz Kozarske Dubice, svjedok Republičkog tužilaštva, ponovo nije htio da priča tokom suđenja optuženim pripadnicima Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).
Interpol raspisao potjernicu za Zoranom Adamovićem 6. Februara 2019. Članak Interpol je raspisao potjernicu za Zoranom Adamovićem, nekadašnjim pripadnikom Vojske Republike Srpske (VRS) optuženim za zločin protiv čovječnosti počinjen u ljeto 1992. godine na području Ključa.
Vlatka Puljić osuđena na godinu zatvora zbog organizovanog kriminala 6. Februara 2019. Članak Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je sporazum kojim je Vlatka Puljić priznala krivicu za zloupotrebu položaja u predmetu u kojem su optuženi suspendovani šef i inspektor Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima BiH u Mostaru, te je osudio na godinu dana zatvora.
Potvrđena optužnica za zločine na području Goražda i Višegrada 5. Februara 2019. Članak Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Ćamila Ramića, Mehmedalije Topalovića, Himze Selimovića, Ramiza Mićivode i Mustafe Stovraga za zločine protiv ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti počinjene tokom 1992. i 1993.