Vijesti


Stojanović: Mladićevo puštanje na “bazi programa mogućnosti i želja” 21. Februara 2019. Članak Jedan od advokata bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića je u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao da nije donesena odluka o njegovom privremenom puštanju iz pritvorske jedinice zbog obilježavanja godišnjice smrti njegove kćerke.
Hasan Pleh traži nadoknadu plaće i doprinosa 20. Februara 2019. Članak Pred Upravnim odjeljenjem Suda BiH održano je pripremno ročište na kojem je dogovoreno da će se krajem aprila saslušati Hasan Pleh, savjetnik bivšeg glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića, te će se raspravljati o visini njegovog odštetnog zahtjeva.
Odgođeno suđenje Azri Miletić zbog hitne operacije 20. Februara 2019. Članak Suđenje Azri Miletić, sutkinji Suda BiH koja se tereti za primanje dara i drugih oblika koristi u sarajevskom Općinskom sudu, odgođeno je zbog hitne operacije optužene.
Među migrantima locirano više osoba povezanih s terorizmom 19. Februara 2019. Članak Služba za poslove sa strancima evidentirala je i pod kontrolu stavila šest osoba koje se dovode u vezu s terorizmom, a nalazile su se među migrantima u BiH.
Moguće privođenje tužioca Mihajlovića na naredno ročište 19. Februara 2019. Članak Suđenje tužiocu Boži Mihajloviću za nesavjestan rad u službi, odgođeno je zbog bolesti optuženog.
Razgovori sa prikrivenom istražiteljicom 18. Februara 2019. Članak Državno tužilaštvo je na suđenju za zloupotrebe u mostarskom uredu Službe za poslove sa strancima među presretnutim komunikacijama prezentovalo razgovore koje je sa Vlatkom Puljić vodila prikrivena istražiteljica.
Mladić: “Sve sam lošijeg zdravlja” 18. Februara 2019. Članak Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić ponovo se požalio na loše zdravstveno stanje na statusnoj konferenciji pred Mehanizmom za međunarodne tribunale u Haagu.
Načelnik Gradiške nabavlja vozilo od 140.000 KM 18. Februara 2019. Članak Načelnik Opštine Gradiška Zoran Adžić pokrenuo je prije nekoliko dana tender za nabavku osam automobila, među kojima je i luksuzna limuzina vrijedna do 139.000 maraka s porezom.
Idriz Begić: Odbrana odustala od saslušanja optuženog 18. Februara 2019. Članak Na suđenju tužiocu Idrizu Begiću, koji se tereti za primanje nagrade za trgovinu uticajem, Odbrana je odustala od ranije najavljenog saslušanja optuženog cijeneći da to trenutno nije u njegovom interesu.
Stojčinoviću i Jeličiću ukupno pet i po godina zatvora 18. Februara 2019. Članak Mirko Stojčinović, bivši zamjenik pravobranioca Republike Srpske, i njegov pomoćnik Borislav Jeličić osuđeni su na ukupno pet i po godina robije zbog višemilionske zloupotrebe.