Vijesti


Iduće sedmice počinju suđenja za zločine u Zvorniku i Foči 15. Februara 2019. Članak U Sudu BiH u narednoj sedmici je planiran početak tri suđenja za zločine počinjene na području Zvornika po optužnicama koje terete Miroslava Markovića, Cvijana Tomanića i Dušana Spasojevića.
Kod optuženih pronađeni puška, bombe, nož i prsluk 14. Februara 2019. Članak Na suđenju za planiranje i pripremanje terorističkog napada, Državno tužilaštvo je uložilo meterijalne dokaze, među kojima su i predmeti oduzeti prilikom pretresa kuće u sarajevskom naselju Pofalići u čijem prizemlju su boravili optuženi Maksim Božić i Edin Hastor.
Vraćen dio oduzetog novca iz predmeta “Elipsa” 12. Februara 2019. Članak Svjedoci Optužbe su na suđenju tužiocu Boži Mihajloviću zbog nesavjesnog rada u službi rekli da je vraćen dio privremeno oduzetog novca iz predmeta “Elipsa”.
Zatražena disciplinska mjera zbog javnih istupa Dalide Burzić 12. Februara 2019. Članak Ured disciplinskog tužioca zatražio je od Disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da glavnoj tužiteljici sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Dalidi Burzić izrekne disciplinsku mjeru zbog javnih istupa u vezi sa predmetom “Memić”, a Odbrana je predložila da se tužba odbije kao neosnovana.
Raspisana potjernica za Ivicom Kolobarom 12. Februara 2019. Članak Interpol je raspisao međunarodnu potjernicu za Ivicom Kolobarom zbog sumnje da je počinio zločin protiv čovječnosti kao i zločine nad civilima tokom rata u BiH.
Kordić i ostali: Optuženi dogovarali sastanak 11. Februara 2019. Članak Državno tužilaštvo je, nastojeći da dokaže zloupotrebe u Službi za poslove sa strancima u Mostaru, nastavilo da prezentuje presretnutu komunikaciju između optuženih Borisa Kordića i Josipa Kvesića.
Postupak protiv Salihovića prenosi se na Općinski sud 11. Februara 2019. Članak Sud BiH donio je rješenje kojim se postupak protiv nekadašnjeg glavnog tužioca Državnog tužilaštva Gorana Salihovića, optuženog za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja prenosi na sarajevski Općinski sud, potvrdio je advokat Rifat Konjić.
Prigovor na zakonitost posebnih istražnih radnji 11. Februara 2019. Članak Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, Odbrane Amira Zukića i ostalih su istakle prigovore na zakonitost dokaza iz posebnih istražnih radnji koje je Tužilaštvo ranije najavilo da će provesti na ovom ročištu, ali se odlučilo na izmjenu redoslijeda iznošenja dokaza.
Ustavni sud naložio da Čivčiću bude isplaćeno više od 85.000 KM 11. Februara 2019. Članak Ustavni sud BiH uvažio je apelaciju Petra Čivčića, pravosnažno oslobođenog optužbi za zločine počinjene na Korićanskim stijenama, izjavljenu na presudu Državnog suda kojom mu je određena naknada na ime nematerijalne štete, te je predmet vraćen na ponovno odlučivanje.
Naredne sedmice žalbe na presude za zločine u Vogošći i Kladnju 8. Februara 2019. Članak Pred Apelacionim odjeljenjem Državnog suda sljedeće sedmice je zakazano izlaganje žalbi na presudu Jovanu Tintoru, nepravosnažno osuđenom na 11 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. na području Vogošće.