Vijesti


Žalba na presudu za planiranje odlaska na ratište u Siriju 25. Februara 2019. Članak Odbrana Amira Haskića zatražila je od Trećestepenog vijeća Suda BiH da ukine presudu kojom je Haskić osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora zbog planiranja odlaska na ratište u Siriju.
Izricanje drugostepene presude Radovanu Karadžiću 20. marta 22. Februara 2019. Članak Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) zakazalo je izricanje drugostepene presude Radovanu Karadžiću za 20. mart ove godine, potvrđeno je iz Mehanizma.
Tužilaštvo BiH dobija digitalnu arhivu dokaza u predmetima ratnih zločina 22. Februara 2019. Članak Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija, glavna tužiteljica Državnog tužilaštva Gordana Tadić i šef Misije OSCE-a u BiH Bruce G.
Naredne sedmice presude za zločine u Srebrenici i Foči 22. Februara 2019. Članak Sud Bosne i Hercegovine će iduće sedmice izreći nepravosnažne presude Slavku Milovanoviću, za zločin počinjen na području Srebrenice, i Milomiru Davidoviću, za zločin počinjen u Foči.
Odbijena disciplinska tužba protiv Dalide Burzić 22. Februara 2019. Članak Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) odbila je disciplinsku tužbu protiv Dalide Burzić, glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, sapoćeno je iz VSTV-a.
Podignuta optužnica za zločine u Višegradu 21. Februara 2019. Članak Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Milojka Kovačevića zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Višegrada 1992. godine.
Podignuta optužnica protiv šest carinskih službenika 21. Februara 2019. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv šest carinskih službenika za nezakonitosti povezane sa izdavanjem carinskih isprava.
Kovačević na početku suđenja: Bojao sam se da će me ubiti 21. Februara 2019. Članak “Kada su me krenuli tući palicama, bojao sam se da će me ubiti i pokušavao sam sačuvati svoju glavu”, kazao je danas u Okružnom sudu u Banjaluci na početku svjedočenja novinar “BN televizije” Vladimir Kovačević, kojeg su u augustu prošle godine, prema optužnici, pokušali ubiti bokser Marko Čolić i Nebojša Dukić.
Odgođeno suđenje Mirsadu Kukiću 21. Februara 2019. Članak Suđenje Mirsadu Kukiću za zloupotrebu pri zapošljavanju u javnom preduzeću odgođeno je zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja nakon operacije.
Potvrđena optužnica protiv Slobodana Ćurčića 21. Februara 2019. Članak Sud BiH potvrdio je opužnicu protiv Slobodana Ćurčića, kojeg optužnica tereti da je kao bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) na području Foče usmrtio dvoje civila bošnjačke nacionalnosti i počinio silovanje jedne ženske osobe.