Vijesti


SIPA pretresla prostorije Ministarstva odbrane BiH 4. Marta 2019. Članak Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su pretres računara koji se nalazio u prostorijama Ministarstva odbrane, s ciljem utvrđivanja sadržaja datoteka koje bi mogle poslužiti kao dokaz u vezi sa istragom o zloupotrebi položaja ili ovlaštenja.
Prigovor na zakonitost sudskih naredbi 4. Marta 2019. Članak Državno tužilaštvo je na suđenju za planiranje i pripremanje terorističkog napada predočilo tri naredbe Suda BiH za provođenje posebnih istražnih radnji.
Naredne sedmice počinje suđenje za silovanje u Foči 28. Februara 2019. Članak Sljedeće sedmice čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi počet će suđenje Saši Ćurčiću, kojeg optužnica tereti za silovanje i seksualno zlostavljanje žrtve bošnjačke nacionalnosti.
Čaušević negira da je potpisao sporazum o vansudskom poravnanju 28. Februara 2019. Članak Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemal Čaušević negirao je da je potpisao sporazum o vansudskom poravnanju kojim se ova institucija obavezuje da firmi “Glas srpski – Grafika” isplati iznos od 200.000 konvertibilnih maraka (KM).
Potvrđena optužnica za zločine počinjene u Vitezu 27. Februara 2019. Članak Državni sud je protiv osmorice nekadašnjih pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) potvrdio optužnicu za ratne zločine nad zarobljenicima i civilima počinjene u decembru 1993. na području Viteza.
Šešelj održao protest protiv suđenja za srebrenički masakr u Beogradu 26. Februara 2019. Članak Vojislav Šešelj, koji je pravosnažno osuđen za ratni zločin u Hrtkovcima, okupio je grupu pristalica ispred zgrade Višeg suda u Beogradu pred ročište grupi bivših pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske kojima se sudi za ubistva Bošnjaka u Kravici nakon pada Srebrenice 1995. godine.
Kordić i Kvesić: Sastanak sa prikrivenim istražiteljem 25. Februara 2019. Članak Prezentujući presretnutu komunikaciju između optuženih Borisa Kordića i Josipa Kvesića te Vlatke Puljić, Tužilaštvo BiH je nastavilo izvođenje dokaza na suđenju za zloupotrebe položaja u mostarskom Terenskom uredu za poslove sa strancima.
Jovičić znao da “Optel” nema bankarsku garanciju 25. Februara 2019. Članak Svjedoci tužilaštva pred Osnovnim sudom u Banjaluci su rekli da je firma “Optel”, s kojom je bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić zaključio ugovor o nabavci opreme za sistem radio-veza, imala svu dokumentaciju, ali nije imala bankarsku garanciju.
Fotodokumentacija novca pronađenog kod Zukića i ostalih 25. Februara 2019. Članak Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je uložilo fotodokumentaciju oduzetog novca i ostalih predmeta koji su pronađeni prilikom pretresa Amira Zukića i ostalih optuženih za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima.
Policajac osuđen zbog primanja mita 25. Februara 2019. Članak Policajac Milan Trbojević je zbog traženja i primanja mita osuđen u Okružnom sudu u Banjaluci na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora, koja se neće izvršiti ako u roku od tri godine ne počini novo krivično djelo.